Svíčková omáčka s hovězím masem

Hovězí maso připravím tak, že ho vyčistím, naplním, osolím a opepřím. Pak ho osmažím na oleji v hrnci, který je vhodný i do trouby, aby se dobře zatáhlo. Jakmile maso...
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg hovězího masa
kousek špíčku
4 ks velké mrkve
1/2 celeru
1 ks velké cibule
4 ks kořenové petržele
kousek másla
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks bobkového listu
1 smetana 33%
citrón, cukr, sůl a pepř mletý na dochucení
Postup vaření podle receptu
Hovězí maso nejprve důkladně očistím, prošpikují, osolím a opepřím, poté ho osmažím na oleji v hrnci, který je vhodný i do trouby, aby se maso zatáhlo. Jakmile je maso zatáhlé, vyndám ho a do hrnce vložím nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou lehce osmažím na másle. Poté vložím zpět maso, zaliji ho vařící vodou, aby bylo celé ponořené, přidám koření jako nové koření, pepř a bobkový list a nechám směs projít varem.
Jakmile směs začne vařit, přemístím hrnec do chladu na 1-2 dny (čím déle maso leží, tím je lepší). Pokud ale nechcete maso odkládat, jednoduše ho dejte péct na 180 stupňů. Maso bude hotové za přibližně 4-5 hodin, záleží na typu masa.
Až bude maso měkké, vyjmeme ho z hrnce spolu s kořením. Zeleninu rozmixujeme, dokud nezískáme hladkou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme smetanu, a pokud je naopak řídká, přimíchejme do teplé smetany mouku. Ochutíme citrónem, solí a cukrem. Podáváme se šlehačkou a brusinkami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Svíčková omáčka s hovězím masem
Svíčková omáčka s hovězím masem je jedním z nejtradičnějších českých pokrmů. Tato lahodná omáčka, připravovaná z mrkve, celeru, petrželky a smetany, skvěle doplňuje křehké hovězí maso. Podává se často s houskovým knedlíkem, který skvěle vsakuje šťávu. Svíčková je oblíbená nejen na rodinných oslavách, ale i během svátečních okamžiků. Její bohatá chuť a krémová konzistence ji činí nezapomenutelnou součástí české kuchyně.