Svíčková omáčka s hovězím masem

Svíčková omáčka s hovězím masem
Doba přípravy: 360 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 8

Hovězí maso připravím tak, že ho vyčistím, naplním, osolím a opepřím. Pak ho osmažím na oleji v hrnci, který je vhodný i do trouby, aby se dobře zatáhlo. Jakmile maso...

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg hovězího masa
kousek špíčku
4 ks velké mrkve
1/2 celeru
1 ks velké cibule
4 ks kořenové petržele
kousek másla
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
4 ks bobkového listu
1 smetana 33%
citrón, cukr, sůl a pepř mletý na dochucení

Postup vaření podle receptu

Hovězí maso nejprve důkladně očistím, prošpikují, osolím a opepřím, poté ho osmažím na oleji v hrnci, který je vhodný i do trouby, aby se maso zatáhlo. Jakmile je maso zatáhlé, vyndám ho a do hrnce vložím nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou lehce osmažím na másle. Poté vložím zpět maso, zaliji ho vařící vodou, aby bylo celé ponořené, přidám koření jako nové koření, pepř a bobkový list a nechám směs projít varem.

Jakmile směs začne vařit, přemístím hrnec do chladu na 1-2 dny (čím déle maso leží, tím je lepší). Pokud ale nechcete maso odkládat, jednoduše ho dejte péct na 180 stupňů. Maso bude hotové za přibližně 4-5 hodin, záleží na typu masa.

Až bude maso měkké, vyjmeme ho z hrnce spolu s kořením. Zeleninu rozmixujeme, dokud nezískáme hladkou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme smetanu, a pokud je naopak řídká, přimíchejme do teplé smetany mouku. Ochutíme citrónem, solí a cukrem. Podáváme se šlehačkou a brusinkami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Svíčková omáčka s hovězím masem

Svíčková omáčka s hovězím masem je jedním z nejtradičnějších českých pokrmů. Tato lahodná omáčka, připravovaná z mrkve, celeru, petrželky a smetany, skvěle doplňuje křehké hovězí maso. Podává se často s houskovým knedlíkem, který skvěle vsakuje šťávu. Svíčková je oblíbená nejen na rodinných oslavách, ale i během svátečních okamžiků. Její bohatá chuť a krémová konzistence ji činí nezapomenutelnou součástí české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (32 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, omáčky, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, pečení, podzimní, zimní recepty, večírky a oslavy, narozeniny, marinování, středně náročný, svatba, svíčková

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Svíčková omáčka s hovězím masem.

Přidat komentář