Výborná svíčková

Výborná svíčková
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Recept na výbornou a snadnou svíčkovou omáčku.

Ingredience aneb co potřebujete

4-5 kuličky celé nové koření
1 ks cibule
2-3 lístky bobkový list
1 ks mrkev
1 hrst tymián
450 g maso
1 ks citron
0,5 ks celer
1 kelímek sladká smetana
1 lžíce cukr
1 ks petržel
podle chuti sůl
podle potřeby voda
světlá jíška

Postup vaření podle receptu

Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno a v hrnci ji na másle osmažíme. Zarestujeme se lžící cukru, posymeme tymiánem a osolíme.

Než začne zelenina hnědnout, tak přidáme ješte 2-3 bobkové listy a 4-5 kuliček nového koření.

Promícháme a na směs položíme 2 plátky masa (hovězí, vepřové nebo drůbeží). Podlijeme vodou a dusíme doměkka.

přilejeme ještě trochu vody a povaříme.

Hotovou omáčku necháme vychladnout, vyjmeme maso i bobkový list a nové koření a omáčku rozmixujeme.

Znovu přivedeme k varu a přidáme sladkou smetanu, citron, jíšku a dochutíme.

Vložíme maso a prohřejeme ho.

Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Výborná svíčková

Výborná svíčková je tradiční české jídlo, které potěší každého milovníka dobrého jídla. Hlavní ingrediencí je hovězí maso, které se dlouho vaří v omáčce z mrkve, cibule, celeru a smetany. Tento pokrm je často podáván s houskovým knedlíkem a doplněn citrónem a zelenou petrželkou. Svíčková se vyznačuje svou jemnou chutí a aromatickou omáčkou, která se v rodinách předává z generace na generaci. Je to nejen pokrm, ale i symbol české pohostinnosti a tradice.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, České, Omáčky, Hovězí maso, Svíčková na smetaně
Štítky: česká kuchyně, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Výborná svíčková.

Přidat komentář