Hovězí líčka na červeném víně s bylinkami

Hovězí líčka na červeném víně s bylinkami
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Hovězí líčka důkladně vyčistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky, česnek na tenké plátky, mrkev a petržel na půlkolečka a celer na…

Ingredience aneb co potřebujete

cca 1 kg hovězích líček
sůl
mletý pepř
hladká mouka na obalení líček
3 lžíce oleje
50 g špeku
1 velká cibule
2 středně velké mrkve
1 petržel
kousek celeru
5 stroužků česneku
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
plátek citronu s kůrou cca ½ cm silný
0,5-0,75 litru dobrého červeného vína
cca ½ l hovězího vývaru (může být masox a voda, nemáme-li vývar)
plátek vychlazeného másla cca 2 cm silný
pro dochucení někdo použije trochu cukru – podle chuti

Postup vaření podle receptu

Hovězí líčka umyjeme a rozdělíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, mrkev a petržel na půlměsíce, celer na kostičky a špek také na kostičky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Líčka z obou stran osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Opečeme je na oleji v kastrolu, aby se zatáhla, a poté je vyjmeme. Do tuku přidáme nakrájený špek, osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu, přičemž mícháme, dokud se nevynikne aroma. Pak na chvíli zasmahneme česnek. Opečená líčka vrátíme zpět do kastrolu, přidáme bylinky, koření, citron a zalijeme vínem. Necháme vařit asi 15 minut, poté dolijeme vývar, zakryjeme pokličkou a dáme do trouby na 45 až 60 minut dusit při teplotě 180 stupňů. Na konci sundáme pokličku, aby se přebytečná tekutina trochu odpařila a líčka se lehce opékla.

Když jsou líčka měkká, vyjmeme je a do šťávy přidáme hodně studený plátek másla, který necháme rozpustit. Poté vyndáme kuličky pepře, nového koření, bobkový list a zbytky citronové kůry, případně i bylinky (já je obvykle nechávám). Šťáva většinou nepotřebuje další úpravu, ale kdo chce, může ji podle chuti osolit, opepřit nebo trochu osladit. Líčka pak vrátíme zpět do šťávy, aby se prohřála, a podáváme je s bramborovou kaší nebo rýží.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí líčka na červeném víně s bylinkami

Hovězí líčka na červeném víně s bylinkami jsou elegantním a chutným pokrmem, který potěší každého milovníka masa. Pomalu dušená líčka se s energií přebírají aroma červeného vína, bylinek a koření, což vytváří bohatou a nezapomenutelnou chuť. Tento pokrm je ideální pro speciální příležitosti nebo rodinné oslavy, protože se skvěle hodí k čerstvému chlebu nebo bramborovým knedlíkům. V kombinaci s lahodnou omáčkou se hovězí líčka stanou hvězdou večera a přinesou k vašemu stolu kouzlo francouzské kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.4/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, restování, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, pečení, náročné, náročný, bylinky, dušení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hovězí líčka na červeném víně s bylinkami.

Přidat komentář