Hovězí váleček v mrkvi

Hovězí váleček v mrkvi
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 5

Maso důkladně omyjeme, osušíme, odstraníme případné blány a nakrájíme na kocky. Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme na másle spolu s olivovým olejem.

Ingredience aneb co potřebujete

800 g libového zadního hovězího masa (nejlépe váleček)
3 větší cibule
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
3 lžičky rajčatového protlaku
cca 1 l hovězího vývaru (nebo 2 kostky gelového hovězího bujonu - používám Knorr)
400 g mražených mini mrkviček (použila jsem Nowaco)
2 bobkové listy
sůl
pepř
2-3 lžíce ovesných vloček (podle toho, jak má kdo rád hustou omáčku)
150 ml smetany na vaření 12%
voda dle potřeby

Postup vaření podle receptu

Maso umyjeme a osušíme, poté odstraníme případné blány a nakrájíme na kostky. Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na másle s olivovým olejem, až zlatě zhnědne. Přidáme maso a necháme ho osmahnout, potom vmícháme rajčatový protlak, bobkové listy, mírně osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem nebo vodou (pokud použijeme vodu, přidáme bujóny a solíme opatrně) a necháme pod pokličkou pomalu vařit přibližně 90 minut. Asi po 75 minutách vaření můžeme přidat mražené mini mrkvičky.

Vločky zalijeme smetanou a necháme je asi 15 minut změknout, poté je rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžeme ji zředit smetanou nebo vodou. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme směs do hrnce s omáčkou, mrkví a masem a ještě chvíli povaříme. Omáčka se hezky zhoustne i bez mouky a je připravena k podávání.

Skvělou přílohou je rýže nebo brambory připravené jako šťouchané či vařené. Na fotografii jsou vidět šťouchané brambory s máslem a petrželkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí váleček v mrkvi

Hovězí váleček v mrkvi je tradiční české jídlo, které spojuje chutné hovězí maso s jemnou zeleninou. Tento pokrm se obvykle připravuje z plátků hovězího masa, které jsou plněné kořením a zeleninou. Po zapečení se podává s omáčkou z mrkve, která dodává pokrmu příjemně nasládlou chuť. Hovězí váleček v mrkvi je ideální volbou pro rodinné obědy, poskytující bohaté a vydatné povzbuzení, které potěší každého milovníka české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, omáčky, restování, vaření, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, náročné, dušení, středně náročný, zeleninové omáčky

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hovězí váleček v mrkvi.

Přidat komentář