Svíčková na smetaně

Svíčkovou obvykle považujeme za složité jídlo, avšak její příprava vyžaduje především čas. Tato vynikající česká omáčka má řadu variant a možností.
Ingredience aneb co potřebujete
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
mletý pepř
40 g tuku
1 cibule
80 g mrkve
50 g petržele
50 g celeru
masový vývar
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
250 ml kysané smetany
cukr (dle chuti)
citronová šťáva (dle chuti)
Postup vaření podle receptu
Cibuli zbavíme slupek a nasekáme na malé kousky. Zeleninu umyjeme a pokrájíme.
Z restované svíčkové odstraníme blány, naplníme ji kousky uzené slaniny, ochutíme solí a pepřem a osmahneme ji ve rozpáleném tuku ze všech stran. Nakonec ji dáme na teplé místo.
Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme zeleninu, krátce je restujeme a následně podlijeme masovým vývarem.
Nakonec vložíme osmažené maso, bobkový list a celé nové koření, zakryjeme a necháme péct v předehřáté troubě, dokud maso nezměkne.
Měkké maso vyndáme, šťávu zhoustneme moukou a ještě ji vaříme přibližně 20 minut.
Omáčku porefujeme, přidáme smetanu, osladíme a okyselíme citronovou šťávou podle chuti. Pro lepší barvu můžeme přimíchat zkaramelizovaný cukr.
Maso nakrájíme na plátky a servírujeme ho s houskovým knedlíkem, citronem a brusinkami.