Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Porce: 5

Svíčkovou obvykle považujeme za složité jídlo, avšak její příprava vyžaduje především čas. Tato vynikající česká omáčka má řadu variant a možností.

Ingredience aneb co potřebujete

600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
mletý pepř
40 g tuku
1 cibule
80 g mrkve
50 g petržele
50 g celeru
masový vývar
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
250 ml kysané smetany
cukr (dle chuti)
citronová šťáva (dle chuti)

Postup vaření podle receptu

Cibuli zbavíme slupek a nasekáme na malé kousky. Zeleninu umyjeme a pokrájíme.

Z restované svíčkové odstraníme blány, naplníme ji kousky uzené slaniny, ochutíme solí a pepřem a osmahneme ji ve rozpáleném tuku ze všech stran. Nakonec ji dáme na teplé místo.

Na pánvi osmahneme cibuli, pak přidáme zeleninu, krátce je restujeme a následně podlijeme masovým vývarem.

Nakonec vložíme osmažené maso, bobkový list a celé nové koření, zakryjeme a necháme péct v předehřáté troubě, dokud maso nezměkne.

Měkké maso vyndáme, šťávu zhoustneme moukou a ještě ji vaříme přibližně 20 minut.

Omáčku porefujeme, přidáme smetanu, osladíme a okyselíme citronovou šťávou podle chuti. Pro lepší barvu můžeme přimíchat zkaramelizovaný cukr.

Maso nakrájíme na plátky a servírujeme ho s houskovým knedlíkem, citronem a brusinkami.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (64 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hovězí maso
Štítky: Zelenina, hovězí maso, omáčky, restování, oběd, sváteční / nedělní, slané, česká, zimní recepty, náročné, náročný, dušení, narozeniny, svatba

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Svíčková na smetaně.

Přidat komentář