Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Den či dva dopředu si připravíme náš masový základ, aby bylo maso měkčí a to tímto způsobem. Očištěnou zeleninu si nakrájíme na kousky, omyjeme si maso a vložíme do hrnce. Na něj vyskládáme nakrájenou zeleninu a cibuli, bobkový list, nové koření a celý pepř. Takto dáme do lednice.

Ingredience aneb co potřebujete

100 g kořenová zelenina
bobkový list
sůl
2 dl kysaná smetana
1 dl mléko
celé nové koření
40 g máslo
mletý černý pepř
40 g cibule
celý černý pepř
400 g hovězí svíčková nebo hovězí zadní
40 g hladká mouka

Postup vaření podle receptu

Poté co vyndáme, obsah hrnce pěkně osmahneme a podlijeme vývarem nebo vodou. Přiklopené pak dusíme, dokud nám maso nezměkne. Svíčkovou pak vyndáme a naporcujeme na plátky.

Zbylou šťávu smícháme s mlékem a moukou a chvíli povaříme. Omáčku přecedíme a zeleninu která nám tam uvízne, buď do omáčky prolisujeme nebo rozmixujeme. Nakonec ještě dosolíme, dopepříme a můžeme ještě přisladit nebo okyselit podle chuti.

Do omáčky pak vkládáme naše maso a prohřejeme.

Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které se připravuje z hovězí svíčkové. Tento lahodný pokrm je obvykle podáván s jemnou smetanovou omáčkou, která obsahuje zeleninu, koření a citronovou šťávu. Svíčková se často doplňuje houskovým knedlíkem, který skvěle vstřebává omáčku. Tento pokrm je oblíbený na slavnostní příležitosti a je typickým příkladem české kuchyně, která klade důraz na chutné a syté pokrmy. Svíčková na smetaně je radostí pro mnoho gurmánů a je příkladem české kulinářské tradice.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, České, Omáčky, Hovězí maso, Svíčková na smetaně
Štítky: česká kuchyně, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Svíčková na smetaně.

Přidat komentář