Chřestová polévka s krutony

Chřestová polévka s krutony
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

V poslední době se chřest stává stále populárnějším. Můžete z něj připravit chutnou polévku. Klíčovou součástí je intenzivní zeleninový vývar, ve kterém následně uvaříte…

Ingredience aneb co potřebujete

250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
500 g chřestu
30 g hladké mouky
sůl
cukr
250 ml sladké smetany
1-2 čerstvé žloutky
houska (na krutony)
pažitka (na ozdobu)

Postup vaření podle receptu

Zeleninu umyjeme, zbavíme slupek, zalijeme ji vodou, přidáme sůl a uvaříme silný vývar.

Chřest důkladně omyjeme, oloupeme a odstřihneme hlavičky asi na 3 cm. Hlavičky dáme stranou. Zbytek chřestu rozemeleme na masovém mlýnku a vaříme ho v polévce i s šťávou, která zůstala po mletí.

Přecedíme vývar a v něm uvaříme hlavičky chřestu. Mouku rozmícháme v části vychladlého vývaru, vlijeme ji zpět do polévky a necháme povařit. Polévku osolíme a osladíme podle chuti.

Odložíme hrnec z vařiče a přidáme smetanu se šlehanými žloutky. Dále už nevaříme. Polévku servírujeme s opraženými krutony z pečiva a posypeme nasekanou pažitkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Chřestová polévka s krutony

Chřestová polévka s krutony je lahodným jarním pokrmem, který překvapí svou jemnou chutí a svěžestí. Hlavní složkou je čerstvý chřest, který se vaří do měkka a poté se mixuje na hladký krém. Polévka je obvykle ochucena bylinkami, jako je tymián nebo petržel, a podává se s křupavými krutony, které dodávají texturu a kontrast. Tento pokrm je skvělou volbou pro zdravý oběd nebo lehkou večeři, ideálně servírovaný s kouskem čerstvého chleba.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (35 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, chřest, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, polévky, zeleninové, slovenská, letní recepty, náročné, náročný, vegetarianské, jarní, krémové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Chřestová polévka s krutony.

Přidat komentář