Chřestová polévka s krutony

V poslední době se chřest stává stále populárnějším. Můžete z něj připravit chutnou polévku. Klíčovou součástí je intenzivní zeleninový vývar, ve kterém následně uvaříte…
Ingredience aneb co potřebujete
250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
500 g chřestu
30 g hladké mouky
sůl
cukr
250 ml sladké smetany
1-2 čerstvé žloutky
houska (na krutony)
pažitka (na ozdobu)
Postup vaření podle receptu
Zeleninu umyjeme, zbavíme slupek, zalijeme ji vodou, přidáme sůl a uvaříme silný vývar.
Chřest důkladně omyjeme, oloupeme a odstřihneme hlavičky asi na 3 cm. Hlavičky dáme stranou. Zbytek chřestu rozemeleme na masovém mlýnku a vaříme ho v polévce i s šťávou, která zůstala po mletí.
Přecedíme vývar a v něm uvaříme hlavičky chřestu. Mouku rozmícháme v části vychladlého vývaru, vlijeme ji zpět do polévky a necháme povařit. Polévku osolíme a osladíme podle chuti.
Odložíme hrnec z vařiče a přidáme smetanu se šlehanými žloutky. Dále už nevaříme. Polévku servírujeme s opraženými krutony z pečiva a posypeme nasekanou pažitkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Chřestová polévka s krutony
Chřestová polévka s krutony je lahodným jarním pokrmem, který překvapí svou jemnou chutí a svěžestí. Hlavní složkou je čerstvý chřest, který se vaří do měkka a poté se mixuje na hladký krém. Polévka je obvykle ochucena bylinkami, jako je tymián nebo petržel, a podává se s křupavými krutony, které dodávají texturu a kontrast. Tento pokrm je skvělou volbou pro zdravý oběd nebo lehkou večeři, ideálně servírovaný s kouskem čerstvého chleba.