Kulajda

Kulajda
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Kulajda je jednou z tučnějších polévek, kterou si můžeme vychutnat i jako hlavní jídlo například k večeři. Každá rodina má svůj specifický recept a různé variace.

Ingredience aneb co potřebujete

4 brambory
3 lžíce sušených hub
5 hrnků vody
200 ml zakysané smetany
4 lžíce hladké mouky
sůl
kmín
kopr (podle potřeby)

Postup vaření podle receptu

Sušené houby necháme ponořené v teplé vodě po dobu dvou hodin.

Oloupané brambory nakrájíme na drobné kousky, zalijeme čtyřmi hrnky vody, přidáme scezené houby, sůl a kmín, a vaříme.

Smíchejte zakysanou smetanu se čtyřmi lžícemi hladké mouky a jedním hrnkem studené vody.

Po přibližně patnácti minutách odstavíme polévku, přilijeme zahuštěnou smetanu přes síto a důkladně promícháme.

Uvaříme a necháme vařit asi 20 minut. Na konci vaření můžeme přidat jemně nasekaný kopr a dále již nevaříme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kulajda

Kulajda je tradiční česká polévka, která se vyznačuje svojí krémovou konzistencí a výraznou chutí. Hlavními ingrediencemi jsou brambory, kysaná smetana, kopr a houby, často se přidávají i vejce. Typicky se Kulajda podává jako sytý pokrm, ideální pro chladnější dny. Je oblíbená nejen v domácnostech, ale i v restauracích, kde si ji můžete vychutnat jako lahodný příklad české kuchyně. Každý rodinný recept může mít mírně odlišné variace, což přidává na její jedinečnosti v každém regionu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (32 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, houby, vaření, oběd, snadné, rychlé, běžný den, večeře, levné, česká, snadný, polévky, do 50 korun, slovenská, podzimní, zimní recepty, krémové, houbové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kulajda.

Přidat komentář