Kulajda

Kulajda je jednou z tučnějších polévek, kterou si můžeme vychutnat i jako hlavní jídlo například k večeři. Každá rodina má svůj specifický recept a různé variace.
Ingredience aneb co potřebujete
4 brambory
3 lžíce sušených hub
5 hrnků vody
200 ml zakysané smetany
4 lžíce hladké mouky
sůl
kmín
kopr (podle potřeby)
Postup vaření podle receptu
Sušené houby necháme ponořené v teplé vodě po dobu dvou hodin.
Oloupané brambory nakrájíme na drobné kousky, zalijeme čtyřmi hrnky vody, přidáme scezené houby, sůl a kmín, a vaříme.
Smíchejte zakysanou smetanu se čtyřmi lžícemi hladké mouky a jedním hrnkem studené vody.
Po přibližně patnácti minutách odstavíme polévku, přilijeme zahuštěnou smetanu přes síto a důkladně promícháme.
Uvaříme a necháme vařit asi 20 minut. Na konci vaření můžeme přidat jemně nasekaný kopr a dále již nevaříme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kulajda
Kulajda je tradiční česká polévka, která se vyznačuje svojí krémovou konzistencí a výraznou chutí. Hlavními ingrediencemi jsou brambory, kysaná smetana, kopr a houby, často se přidávají i vejce. Typicky se Kulajda podává jako sytý pokrm, ideální pro chladnější dny. Je oblíbená nejen v domácnostech, ale i v restauracích, kde si ji můžete vychutnat jako lahodný příklad české kuchyně. Každý rodinný recept může mít mírně odlišné variace, což přidává na její jedinečnosti v každém regionu.