Skvělá jihočeská kulajda

Skvělá jihočeská kulajda
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Zahřeje, zasytí, provoní. To je polévka. V sychravém počasí ideální. Navaříme plný hrnec a zasytíme celou rodinu.

Ingredience aneb co potřebujete

Houby - čerstvé nebo sušené (namočit) hrst
6 středně velkých brambor
250 ml smetany - kyselé
4 celá vajíčka
na zahuštění - hladkou mouku
trochu kopru
špetka soli
2 bobkové listy
kmín celý
nové koření
špetka černého mletého pepře
na dochucení asi 2 polévkové lžíce octa

Postup vaření podle receptu

Venku nevlídno a my vaříme. Provoníme celý byt a všichni se sejdeme u jednoho stolu, Dnes v uspěchané době málo reálné. Ale kdo ví, třeba skvělá jihočeská kulajda bude ta, co vás společně usadí ke stolu.

Připravíme si velký hrnec. Čím větší tím lépe. Dáme vařit vodu a osolíme. Oškrabeme si brambory a očistíme houby. Pokud máme sušené houby musíme si je předem na chvíli namočit. Obojí pokrájíme, vyklopíme do hrnce a vaříme. Okořenime bobkovým listem, novým kořením, kmínem a špetkou černého mletého pepře.

Vezmeme si mísu a vlijeme do ní smetanu. Přidáme hladkou mouku a metličkou rozmícháme. Směs šoupneme do základu. Nakonec vsypeme trochu kopru. Vezmeme ocet, co máme při ruce a maličko dochutíme a dosolíme. Jen tak zlehoučka. A co dále? Vajíčka. Variant je více. Uvaříme vejce na tvrdo a vložíme rozkrájené do polévky. Nebo si uděláme ztracené vejce. V osolené, vařící, octem dochucené vodě vaříme syrová vejce a po pár minutách vyndáme. Rozpečeme si bagetu nebo jiné pečivo jako přílohu k polévce.

Prostřeme hezky stůl a nandáme polévku s vejci. Ozdobíme petrželkou. Co říkáte? Potěcha pro oko i chuťové buňky.

Co jste ještě nevěděli o receptu Skvělá jihočeská kulajda

Skvělá jihočeská kulajda je tradiční česká polévka, která pochází z jižních Čech. Hlavními ingrediencemi jsou brambory, houby, kopr a zakysaná smetana. Kulajda je často dochucována octem a podává se s vajíčkem naměkko. Tato polévka je oblíbená pro svou krémovou konzistenci a příjemně kyselou chuť. Je ideální jako sytý oběd či večeře, která zahřeje a potěší chuťové buňky. Každá rodina má svůj vlastní recept, což dělá kulajdu jedinečnou a různorodou.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: česká kuchyně, polévka, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Skvělá jihočeská kulajda.

Přidat komentář