Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Porce: 1

Vánoční rybí polévka je tradiční specialita, jež by na štědrovečerním stole neměla chybět. Je to delikátní vývar z kapřích hlav, ochucený kořenovou zeleninou.

Ingredience aneb co potřebujete

150 g očištěného kapra
1 kapří hlavu
200 g vnitřností z kapra
1 špetka soli
50 g celeru
50 g mrkve
50 g petržele
100 g másla
150 g hladké mouky
mletý muškátový květ
200 ml sladké smetany
polévkové koření
petrželka na ozdobu
krutonky

Postup vaření podle receptu

Očištěnou kapří hlavu uvaříme bez žaber. Ryby a vnitřnosti uvaříme v osolené vodě zvlášť. Po vychladnutí obereme maso a nakrájíme vnitřnosti na menší kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme do měkka a nakrájíme na tenké proužky.

Nejdříve si připravíme světlou jíšku, poté přimícháme květ a za neustálého míchání metlou pomalu přidáváme scezený vývar z ryb a zeleniny. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 40 minut.

Na závěr přidáme pepř, vlijeme smetanu, osolíme, přimícháme nakrájené maso a vnitřnosti a dochutíme solí a polévkovým kořením. Polévku lze také rozmixovat dohladka. Servírujeme s nakrájeným a osmaženým rohlíkem nebo houskou a ozdobíme petrželkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka je tradiční český pokrm, který se servíruje během svátků. Její příprava zahrnuje výběr čerstvé ryby, často kapra nebo pstruha, která se vaří s kořenovou zeleninou a kořením. Polévka má jemnou a aromatickou chuť, obvykle se zjemňuje smetanou a podává se s chlebem nebo pečivem. Mnozí ji považují za symbol Vánoc a důležitou součást štědrovečerní večeře, která spojuje rodinu u společného stolu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (29 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, ryby, vaření, oběd, snadné, večeře, slané, snadný, polévky, do 50 korun, smažení, vánoce, bylinky, rybí, kapr

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vánoční rybí polévka.

Přidat komentář