Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka je tradiční specialita, jež by na štědrovečerním stole neměla chybět. Je to delikátní vývar z kapřích hlav, ochucený kořenovou zeleninou.
Ingredience aneb co potřebujete
150 g očištěného kapra
1 kapří hlavu
200 g vnitřností z kapra
1 špetka soli
50 g celeru
50 g mrkve
50 g petržele
100 g másla
150 g hladké mouky
mletý muškátový květ
200 ml sladké smetany
polévkové koření
petrželka na ozdobu
krutonky
Postup vaření podle receptu
Očištěnou kapří hlavu uvaříme bez žaber. Ryby a vnitřnosti uvaříme v osolené vodě zvlášť. Po vychladnutí obereme maso a nakrájíme vnitřnosti na menší kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme do měkka a nakrájíme na tenké proužky.
Nejdříve si připravíme světlou jíšku, poté přimícháme květ a za neustálého míchání metlou pomalu přidáváme scezený vývar z ryb a zeleniny. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 40 minut.
Na závěr přidáme pepř, vlijeme smetanu, osolíme, přimícháme nakrájené maso a vnitřnosti a dochutíme solí a polévkovým kořením. Polévku lze také rozmixovat dohladka. Servírujeme s nakrájeným a osmaženým rohlíkem nebo houskou a ozdobíme petrželkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vánoční rybí polévka
Vánoční rybí polévka je tradiční český pokrm, který se servíruje během svátků. Její příprava zahrnuje výběr čerstvé ryby, často kapra nebo pstruha, která se vaří s kořenovou zeleninou a kořením. Polévka má jemnou a aromatickou chuť, obvykle se zjemňuje smetanou a podává se s chlebem nebo pečivem. Mnozí ji považují za symbol Vánoc a důležitou součást štědrovečerní večeře, která spojuje rodinu u společného stolu.