Kuřecí vývar

Kuřecí vývar
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 300 minut
Porce: 10

Bohatý a průzračný kuřecí vývar, který je chutný a jednoduchý na přípravu podle tohoto podrobného receptu, zvládne i úplný nováček. Kuřecí vývar však není určený pouze pro…

Ingredience aneb co potřebujete

Na vývar
2 kg kuřecích skeletů
3 mrkve
2 petržele
1 silnější plátek celeru
1 kedlubna
kapusta
pórek
2 cibule
1-2 stroužky česneku
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
15 kuliček celého pepře
Na dokončení polévky
1 mrkev
1 petržel
1 plátek celeru
150 g ječných krup
1 hrst čerstvé petrželové natě
sůl
mletý pepř

Postup vaření podle receptu

Kuřecí kosti vložíme do pekáče, trochu podlijeme vodou a pečeme v troubě na 200 °C po dobu 50 minut. Upečené kosti zajistí, že polévka zůstane čirá.

Pečené kosti i s výpekem dáme do hrnce, přilijeme studenou vodu (asi 2,5 l) a necháme to vařit 3 hodiny na velmi mírném ohni, přičemž hrnec nesmíme zakrývat, aby to jen lehce bublalo. Pokud se na povrchu objeví pěna, sbíráme ji lžící.

Poté přecedíme a čistý vývar dáme zpět na sporák. Po vychladnutí sejmeme maso ze skeletů a odložíme je stranou.

Oloupeme kořenovou zeleninu a kedlubnu, poté důkladně omyjeme veškerou zeleninu a nakrájíme ji na menší kousky. Cibuli a česnek neloupeme, jen je opláchneme.

Přidáme zeleninu a koření a vaříme ještě jednu hodinu. Poté opět scedíme. Uvařenou zeleninu do polévky už nepoužijeme.

Zatím co se to děje, v jednom hrnci uvaříme malé kousky čerstvé kořenové zeleniny (nebo použijeme mraženou směs na svíčkovou) a ve druhém hrnci připravíme kroupy.

Do vývaru přidáme uvařenou zeleninu, kroupy, maso a čerstvou petrželku. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby a podáváme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kuřecí vývar

Kuřecí vývar je tradiční pokrm, který se připravuje z kuřecího masa, kostí a zeleniny, jako jsou mrkev, celer a cibule. Vařením se všechny chutě spojí a vznikne výživný a aromatický vývar. Tento pokrm je oblíbený pro své zdravé vlastnosti a často slouží jako základ pro další jídla, například polévky nebo rizota. Kuřecí vývar se také často podává při nachlazení, protože má uklidňující účinky. Je to skvělý způsob, jak se zahřát v chladných dnech a užít si oblíbenou domácí kuchyni.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (46 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, slané, česká, polévky, bezlepkové, náročné, náročný, bylinky, kapusta, drůbeží

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kuřecí vývar.

Přidat komentář