Letní, osvěžující okurkové gazpacho

Letní, osvěžující okurkové gazpacho
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 2

Gazpacho je studený salát z čerstvých zeleninových ingrediencí, který pochází z Andalusie ve Španělsku. Servíruje se vychlazený, buď jako polévka, nebo jako hustší směs.

Ingredience aneb co potřebujete

1 okurka hadovka
1 zelená pálivá paprička
1 svazek jarní cibulky
1 stroužek česneku
1 zralé avokádo
1-2 lžíce limetové šťávy
sůl (dle chuti)
čerstvě mletý pepř
2 lžíce zakysané smetany
Na ozdobu
6 lískových ořechů nebo mandlí
několik kuliček růžového pepře
olivový olej na pokapání
pár lístků bazalky (nebo kopru)

Postup vaření podle receptu

Zeleninu umyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Okurku, papriku, cibulky a česnek dáme do mixéru nebo procesoru a dobře rozmixujeme.

Do směsi přidáme sůl, pepř, šťávu z limetky, jednu polovinu avokáda, zakysanou smetanu a všechno společně několikrát promícháme. Druhou polovinu avokáda s peckou pokapeme limetovou šťávou a odložíme ji na pozdější servírování.

Následně směs přefiltrujeme přes síto do talířů nebo misek a následně ji necháme vychladnout po dobu alespoň 1-2 hodin.

Na každou porci přidáme kostičky z druhé poloviny avokáda, posypeme nasekanými ořechy a přidáme několik kuliček růžového pepře. Pokapeme kvalitním olivovým olejem a ozdobíme zelenými lístky bazalky, kopru nebo podobnými bylinkami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Letní, osvěžující okurkové gazpacho

Letní, osvěžující okurkové gazpacho je ideálním pokrmem pro horké dny. Tato studená polévka se připravuje z čerstvých okurek, rajčat, papriky a bylinek, které se mixují do hladké konzistence. Je nejen výborná, ale také zdravá, plná vitaminů a podpůrných látek. Podává se s kousky chleba nebo krutony, které dodávají příjemnou texturu. Gazpacho můžete dochutit olivovým olejem a citronovou šťávou pro extra osvěžení. Užijte si tohle letní jídlo jako skvělý aperitiv nebo lehký hlavní chod!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.4/5 (28 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, svačina, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, snadný, polévky, zeleninové, letní recepty, saláty, okurky, pikantní, studená kuchyně, zeleninová jídla, avokádo, španělská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Letní, osvěžující okurkové gazpacho.

Přidat komentář