Letní, osvěžující okurkové gazpacho

Gazpacho je studený salát z čerstvých zeleninových ingrediencí, který pochází z Andalusie ve Španělsku. Servíruje se vychlazený, buď jako polévka, nebo jako hustší směs.
Ingredience aneb co potřebujete
1 okurka hadovka
1 zelená pálivá paprička
1 svazek jarní cibulky
1 stroužek česneku
1 zralé avokádo
1-2 lžíce limetové šťávy
sůl (dle chuti)
čerstvě mletý pepř
2 lžíce zakysané smetany
Na ozdobu
6 lískových ořechů nebo mandlí
několik kuliček růžového pepře
olivový olej na pokapání
pár lístků bazalky (nebo kopru)
Postup vaření podle receptu
Zeleninu umyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Okurku, papriku, cibulky a česnek dáme do mixéru nebo procesoru a dobře rozmixujeme.
Do směsi přidáme sůl, pepř, šťávu z limetky, jednu polovinu avokáda, zakysanou smetanu a všechno společně několikrát promícháme. Druhou polovinu avokáda s peckou pokapeme limetovou šťávou a odložíme ji na pozdější servírování.
Následně směs přefiltrujeme přes síto do talířů nebo misek a následně ji necháme vychladnout po dobu alespoň 1-2 hodin.
Na každou porci přidáme kostičky z druhé poloviny avokáda, posypeme nasekanými ořechy a přidáme několik kuliček růžového pepře. Pokapeme kvalitním olivovým olejem a ozdobíme zelenými lístky bazalky, kopru nebo podobnými bylinkami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Letní, osvěžující okurkové gazpacho
Letní, osvěžující okurkové gazpacho je ideálním pokrmem pro horké dny. Tato studená polévka se připravuje z čerstvých okurek, rajčat, papriky a bylinek, které se mixují do hladké konzistence. Je nejen výborná, ale také zdravá, plná vitaminů a podpůrných látek. Podává se s kousky chleba nebo krutony, které dodávají příjemnou texturu. Gazpacho můžete dochutit olivovým olejem a citronovou šťávou pro extra osvěžení. Užijte si tohle letní jídlo jako skvělý aperitiv nebo lehký hlavní chod!