Cibulová polévka

Klasická cibulová polévka pochází z Francie, ale ve velké oblibě je také u nás. Její jemně sladká zlatavá cibule se mísí s teplým vývarem a…
Ingredience aneb co potřebujete
750 g cibule
80 g másla (nebo sádla)
1 l masového vývaru (nebo vývaru z kostí)
90 ml bílého vína (nemusí být)
1/2 veky (nebo bílého chleba)
2 lžíce másla (na opečení veky)
150 g strouhaného sýra (podle chuti)
1 bobkový list
1-2 lžičky provensálského koření
sůl
mletý pepř
Postup vaření podle receptu
Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme ji na kruhové plátky.
Cibuli nakrájenou na kolečka na chvíli osmahneme na másle, poté ji zakryjeme a dusíme přibližně 10-15 minut.
Nakonec sundáme pokličku a necháme cibuli karamelizovat. Příležitostně promícháme a opékáme, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Tento proces trvá přibližně 20-30 minut, ale může trvat i déle, podle požadovaného zabarvení. Karamelizovaná cibule dodá polévce atraktivní barvu a jemně nasládlou chuť.
Cibuli nejprve podlijeme vínem a po chvíli také vývarem. Osolíme, opepříme a přidáme provensálské koření spolu s bobkovým listem. Vaříme přibližně 15 minut.
Kousky veky nebo bílého chleba opékáme na másle, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je bohatě posypeme sýrem a chvíli počkáme, až se sýr rozpustí.
Veškerý pokrm se sýrem můžeme na pár minut dát do předehřáté trouby, aby se sýr hezky rozpustil.
Polévku servírujeme do misky, na vrch dáme plátek veky a posypeme nastrouhaným sýrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Cibulová polévka
Cibulová polévka je lahodný pokrm, který se vyznačuje svojí intenzivní cibulovou chutí. Tradičně se připravuje z karamelizované cibule, vývaru a koření. Obvykle se podává s chlebem a sýrem, který se během zapečení krásně rozpustí. Tato polévka má svůj původ ve francouzské kuchyni, kde se stala oblíbenou variantou pro sychravé dny. Je nejen chutná, ale také sytá a plná aroma.