Chřestová polévka s krutony

Chřestová polévka s krutony
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Chřest si v poslední době získává mnoho fanoušků. Zkuste z něj připravit tuto polévku. Hlavní součástí je silný zeleninový vývar, v němž poté uvaříte…

Ingredience aneb co potřebujete

250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
500 g chřestu
30 g hladké mouky
sůl
cukr
250 ml sladké smetany
1-2 čerstvé žloutky
houska (na krutony)
pažitka (na ozdobu)

Postup vaření podle receptu

Zeleninu umyjeme, očistíme, ponoříme do vody, osolíme a uděláme z ní silný vývar.

Chřest umyjeme, oloupeme a odřízneme špičky přibližně na 3 cm. Špičky odložíme stranou. Zbytek chřestu jemně umeleme v masovém mlýnku a pak ho spolu s šťávou, která zbyla po mletí, uvaříme v polévce.

Vývar scedíme a v něm uvaříme hlavičky chřestu. V jedné části vychladlého vývaru rozmícháme mouku, poté ji vrátíme do polévky a vaříme. Podle chuti polévku osolíme a osladíme.

Sundáme polévku z ohně a přidáme smetanu smíchanou s rozšlehanými žloutky. Dál už vařit nebudeme. Polévku servírujeme s opraženými krutony z chleba a posypeme nasekanou pažitkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Chřestová polévka s krutony

Chřestová polévka s krutony je lahodným pokrmem, který vyniká svou jemnou, krémovou konzistencí a svěží chutí. Tato polévka je ideální pro jarní období, kdy je chřest čerstvý a plný chuti. Kombinace chřestu, smetany a aromatických bylinek vytváří dokonalou harmonii. Chutné krutony, připravené z opečeného chleba, dodávají polévce křupavý kontrast a obohacují celkový zážitek. Je to skvělá volba pro svou lehkost a snadnou přípravu, kterou si zamilujete.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (35 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, chřest, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, polévky, zeleninové, slovenská, letní recepty, náročné, náročný, vegetarianské, jarní, krémové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Chřestová polévka s krutony.

Přidat komentář