Citronová bábovka
Bábovka si zaslouženě drží místo mezi nejcennějšími českými dezerty. Nejenže skvěle vypadá, ale existuje tolik různých receptů, že si každý může najít ten, který mu nejvíce vyhovuje. My jsme…
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
4 vejce
280 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
100 ml vody
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu
Citronová poleva
200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2-3 lžíce horké vody
Postup vaření podle receptu
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Z bílků vytvoříme pevný sníh.
Do směsi žloutků vmícháme olej, citronovou kůru a šťávu, poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vodu.
Na závěr opatrně přidáme sníh z bílků a směs nalijeme do předem vymazané a moukou posypané formy.
Bábovku pečeme na 170 °C po dobu 45 až 50 minut.
Připravíme polevu: Smícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem, přidáme horkou vodu a vše důkladně promícháme.
Upečenou bábovku přelijeme citronovou polevou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Citronová bábovka
Citronová bábovka je lahodný dezert, který osvěží každou oslavu nebo rodinné setkání. Její jemná, nadýchaná textura a výrazná citronová chuť potěší všechny milovníky sladkostí. Příprava je jednoduchá a rychlá - stačí smíchat základní ingredience jako hladkou mouku, cukr, máslo a čerstvou citronovou šťávu. Bábovka se peče do zlatova a po vychladnutí se může posypat cukrem nebo glazurou. Tento dezert je ideální k čaji nebo kávičce a vyniká svou svěžestí a aromatem, které zpříjemní každý den.

Tomáš Rohlena