Domácí škvarky a sádlo

Domácí škvarky a sádlo
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 180 minut
Porce: 1

Škvarky představují tradiční českou pochoutku, kterou si rádi vychutnáváme s chlebem a pivečkem. Domácí příprava škvarků rozhodně není složitá, ale…

Ingredience aneb co potřebujete

2 kg vepřového sádla
100-150 ml vody
100 ml mléka
sůl

Postup vaření podle receptu

Sádlo nakrájíme na kostičky o velikosti 2x2 cm a vložíme je do širšího hrnce.

Hrnec zakryjeme pokličkou a na slabém ohni začneme škvarky zahřívat. Tento proces trvá přibližně 30 minut. Během této doby škvarky uvolní sádlo.

Po 30 minutách sundáme víko a škvarky začneme pravidelně míchat. Jakmile se začnou lepit na dno, přidáme přibližně 50 ml vody a necháme je dále škvařit. Tento proces trvá kolem 1,5 až 2 hodin.

Během škvaření je možné škvarky občas lehce podlít vodou, a to 1 až 2krát.

Když škvarky začnou plavat v tuku, přecedíme je přes sítko, vrátíme je zpět do hrnce a dále smažíme.

Když škvarky zhnědnou do zlatova, přidáme mléko a počkáme, až se mléko zcela vyškvaří. Díky mléku škvarky ztmavnou a budou mít vynikající chuť.

Na konci škvarky znovu proběhnou přes sítko, necháme je okapat a vychladnout.

Škvarky osolíme těsně před servírováním.

Zbytek sádla přelijeme do sklenic a necháme ho úplně vychladnout. Poté uskladníme v lednici a využijeme později.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí škvarky a sádlo

Domácí škvarky a sádlo jsou tradičními delikatesami české kuchyně. Škvarky, vyrobené z vepřového masa, jsou chutné a křupavé, ideální jako pochutiny k pivu nebo na chléb. Sádlo, které se získává při přípravě škvarků, je bohatým zdrojem chuti a výživy, často se používá k vaření nebo jako pomazánka. Tyto laskominy si oblíbili zejména ti, kteří ocení poctivé a rustikální jídlo plné tradice a domácí atmosféry. Podávané s cibulí a kyselými okurkami představují oblíbenou kombinaci, jež potěší každého milovníka české gastronomie.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (48 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, vaření, běžný den, slané, levné, česká, snadný, pro začátečníky, smažení, zimní recepty, masopust

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí škvarky a sádlo.

Přidat komentář