Segedínský guláš

Dušené vepřové maso připravované podobně jako perkelt, obohacené o kysané zelí, pochází z Maďarska. Tato oblíbená varianta se nazývá segedínský guláš.
Ingredience aneb co potřebujete
1 velká cibule
4 stroužky česneku
kousek sádla
500 g vepřového masa (plec, kýta, krkovice)
kmín
100-200 g smetany na vaření 12%
mletá paprika (sladká i pálivá)
1/2 chilli papričky (nemusí být)
500 g kysaného zelí
sůl
mletý pepř
bobkový list
cukr
Na zahuštění
1-2 lžíce hladké mouky
voda
Postup vaření podle receptu
Oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nakrájíme a česnek na menší kousky. Maso rozkrájíme na kostky, které osolíme a opepříme.
Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova, poté přidáme maso a nakrájený česnek a dusíme.
Krátce před podléváním přidáme kmín a mletou papriku, necháme je na chvíli osmahnout a poté okamžitě přilijeme vodu.
Přimícháme zelí bez nálevu (nebo si můžeme trochu nálevu ponechat podle vlastní chuti), přidáme bobkový list a chilli papričku, pokud máme raději ostrá jídla. Necháme vše dusit zhruba 30 minut, dokud maso a zelí nejsou téměř měkké.
V malé části vody důkladně rozmícháme 1-2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání guláš zahustíme. Poté necháme pomalu vařit asi 20 minut.
Na závěr do směsi přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme. Podle chuti můžeme přidat sůl, pepř nebo případně cukr.
Guláš servírujeme s chlebem nebo knedlíkem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Segedínský guláš
Segedínský guláš je tradiční pokrm české kuchyně, který má své kořeny v maďarské gastronomie. Tento chutný pokrm se skládá především z vepřového masa, kysaného zelí a papriky, což mu dodává charakteristickou chuť. Využívá se také cibule a koření, jako je majoránka a kmín. Jídlo se obvykle podává s knedlíky nebo chlebem, což dokonale doplňuje jeho hustou omáčku. Segedínský guláš je oblíbený nejen v českých domácnostech, ale i v mnoha restauracích po celé zemi.