Segedínský guláš

Segedínský guláš
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 75 minut
Porce: 5

Dušené vepřové maso připravované podobně jako perkelt, obohacené o kysané zelí, pochází z Maďarska. Tato oblíbená varianta se nazývá segedínský guláš.

Ingredience aneb co potřebujete

1 velká cibule
4 stroužky česneku
kousek sádla
500 g vepřového masa (plec, kýta, krkovice)
kmín
100-200 g smetany na vaření 12%
mletá paprika (sladká i pálivá)
1/2 chilli papričky (nemusí být)
500 g kysaného zelí
sůl
mletý pepř
bobkový list
cukr
Na zahuštění
1-2 lžíce hladké mouky
voda

Postup vaření podle receptu

Oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nakrájíme a česnek na menší kousky. Maso rozkrájíme na kostky, které osolíme a opepříme.

Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova, poté přidáme maso a nakrájený česnek a dusíme.

Krátce před podléváním přidáme kmín a mletou papriku, necháme je na chvíli osmahnout a poté okamžitě přilijeme vodu.

Přimícháme zelí bez nálevu (nebo si můžeme trochu nálevu ponechat podle vlastní chuti), přidáme bobkový list a chilli papričku, pokud máme raději ostrá jídla. Necháme vše dusit zhruba 30 minut, dokud maso a zelí nejsou téměř měkké.

V malé části vody důkladně rozmícháme 1-2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání guláš zahustíme. Poté necháme pomalu vařit asi 20 minut.

Na závěr do směsi přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme. Podle chuti můžeme přidat sůl, pepř nebo případně cukr.

Guláš servírujeme s chlebem nebo knedlíkem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Segedínský guláš

Segedínský guláš je tradiční pokrm české kuchyně, který má své kořeny v maďarské gastronomie. Tento chutný pokrm se skládá především z vepřového masa, kysaného zelí a papriky, což mu dodává charakteristickou chuť. Využívá se také cibule a koření, jako je majoránka a kmín. Jídlo se obvykle podává s knedlíky nebo chlebem, což dokonale doplňuje jeho hustou omáčku. Segedínský guláš je oblíbený nejen v českých domácnostech, ale i v mnoha restauracích po celé zemi.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (99 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, omáčky, vaření, oběd, snadné, rychlé, sváteční / nedělní, snadný, pro začátečníky, kysané zelí, podzimní, zimní recepty, dušení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Segedínský guláš.

Přidat komentář