Vepřová roláda s játrovou nádivkou

Tato pečená roláda se hodí nejen na oběd nebo večeři, ale můžeme ji také nabídnout jako součást studeného bufetu. Takže pro své…
Ingredience aneb co potřebujete
800 g vepřového masa (nebo libový bůček, kýta ...)
200 g jater (krůtích nebo vepřových)
2 rohlíky (dva dny staré)
2 vejce
200 ml mléka (dle potřeby)
sůl
mletý pepř
tamari omáčka (nebo sójová)
sušený česnek
sádlo
1 lžíce pikantní hořčice
3 plátky nakládaných sušených rajčat
2 hrsti čerstvého medvědího česneku
100 g uzené slaniny
1 lžíce medu
Postup vaření podle receptu
Rohlíky nakrájíte na kostky, osmažíte na sádle dozlatova a vložíte do mísy.
Mléko smíchejte se žloutky a do mísy vložte rohlíky, které poté polít.
Na pánvi na sádle osmahněte nakrájená očištěná játra, dochuťte tamari nebo sójovou omáčkou, a podle chuti přidejte pepř a sůl.
Do směsi přimíchejte nakrájená rajčata. Játra se sádlem jemně promíchejte s namočenými rohlíky a nakonec do směsi zapracujte ušlehaný sníh z bílků.
Maso nakrájíte, pečlivě je naklepete na tenko a rozložíte na pečicí papír nebo na průhlednou kuchyňskou fólii tak, aby mělo tvar menšího plechu na pečení.
Osolíte, potřete hořčicí a přidáte česnekové listy.
Na listy česneku položíte připravenou játrovou směs a důkladně je zabalíte do fólie.
Do pekáče vložte plátky slaniny, na ně opatrně položte roládu spojem dolů (bez fólie nebo papíru) a přidejte zbytek drobně nakrájené slaniny (pokud je maso tučnější, slaninu můžete vynechat).
Trochu podlijete vodou – skutečně jen maličko – a přikryté pečete v troubě pomalu, alespoň dvě hodiny.
Až bude maso hotové, smíchejte med s trochou vody, potřete s ním celou roládu a nechte ji ještě chvíli dopéct odkrytou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřová roláda s játrovou nádivkou
Vepřová roláda s játrovou nádivkou je tradiční český pokrm, který získává srdce mnoha gurmánů. Měkké vepřové maso je šetrně plněno chutnou játrovou nádivkou, která je obvykle dochucena bylinkami a kořením. Tato kombinace přináší dokonalou harmonii chutí, která se skvěle hodí k bramborům nebo knedlíkům. Roláda se často podává s omáčkou, která dotahuje jídlo k dokonalosti. Je to pokrm, který nejen skvěle vypadá, ale i báječně chutná, a najde si místo na každém svátečním stole.