Vepřová roláda s játrovou nádivkou

Vepřová roláda s játrovou nádivkou
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Porce: 7

Tato pečená roláda se hodí nejen na oběd nebo večeři, ale můžeme ji také nabídnout jako součást studeného bufetu. Takže pro své…

Ingredience aneb co potřebujete

800 g vepřového masa (nebo libový bůček, kýta ...)
200 g jater (krůtích nebo vepřových)
2 rohlíky (dva dny staré)
2 vejce
200 ml mléka (dle potřeby)
sůl
mletý pepř
tamari omáčka (nebo sójová)
sušený česnek
sádlo
1 lžíce pikantní hořčice
3 plátky nakládaných sušených rajčat
2 hrsti čerstvého medvědího česneku
100 g uzené slaniny
1 lžíce medu

Postup vaření podle receptu

Rohlíky nakrájíte na kostky, osmažíte na sádle dozlatova a vložíte do mísy.

Mléko smíchejte se žloutky a do mísy vložte rohlíky, které poté polít.

Na pánvi na sádle osmahněte nakrájená očištěná játra, dochuťte tamari nebo sójovou omáčkou, a podle chuti přidejte pepř a sůl.

Do směsi přimíchejte nakrájená rajčata. Játra se sádlem jemně promíchejte s namočenými rohlíky a nakonec do směsi zapracujte ušlehaný sníh z bílků.

Maso nakrájíte, pečlivě je naklepete na tenko a rozložíte na pečicí papír nebo na průhlednou kuchyňskou fólii tak, aby mělo tvar menšího plechu na pečení.

Osolíte, potřete hořčicí a přidáte česnekové listy.

Na listy česneku položíte připravenou játrovou směs a důkladně je zabalíte do fólie.

Do pekáče vložte plátky slaniny, na ně opatrně položte roládu spojem dolů (bez fólie nebo papíru) a přidejte zbytek drobně nakrájené slaniny (pokud je maso tučnější, slaninu můžete vynechat).

Trochu podlijete vodou – skutečně jen maličko – a přikryté pečete v troubě pomalu, alespoň dvě hodiny.

Až bude maso hotové, smíchejte med s trochou vody, potřete s ním celou roládu a nechte ji ještě chvíli dopéct odkrytou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřová roláda s játrovou nádivkou

Vepřová roláda s játrovou nádivkou je tradiční český pokrm, který získává srdce mnoha gurmánů. Měkké vepřové maso je šetrně plněno chutnou játrovou nádivkou, která je obvykle dochucena bylinkami a kořením. Tato kombinace přináší dokonalou harmonii chutí, která se skvěle hodí k bramborům nebo knedlíkům. Roláda se často podává s omáčkou, která dotahuje jídlo k dokonalosti. Je to pokrm, který nejen skvěle vypadá, ale i báječně chutná, a najde si místo na každém svátečním stole.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (32 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, restování, oběd, sváteční / nedělní, večeře, česká, pečení, pokrmy z vnitřností, náročné, náročný, večírky a oslavy, jarní, medvědí česnek

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vepřová roláda s játrovou nádivkou.

Přidat komentář