Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 8

Vepřové maso nejprve omyjeme a poté nakrájíme na plát. Jemně je naklepeme přes fólii, ale nesmíme ho rozklepat příliš na tenko, spíše ho formujeme pomocí paličky.

Ingredience aneb co potřebujete

1,5 kg vepřová plec (kýta)
špenát čerstvý listový 250 g (nebo mrazený listový asi 7-8 válečků)
sůl
pepř drcený
8 stroužků česneku
cibule 4 ks
1 lžička olivového oleje
1 lžíce slunečnicového oleje
3-4 lžíce hladké mouky
50 g másla
4 lžíce koňaku
smetana (31%)

Postup vaření podle receptu

Vepřové maso důkladně vyčistíme a nařízneme na jeden plát. Poté ho jemně naklepeme přes fólii, přičemž se snažíme ho nerozmačkat na tenko, ale spíše tvarovat do rovnoměrného plátu.

Česnek oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Čerstvý špenát přebereme, opláchneme a jemně osušíme. Na větší pánvi zahřejeme lžičku olivového oleje, přidáme polovinu česneku, necháme jej rozvonět a pak vložíme připravené špenátové listy. Ty na pánvi opatrně promícháme a opékáme je jen tak dlouho, až mírně zvadnou.

Poté sundáme pánev z ohně. Mrazený špenát necháme rozmrazit a odstraníme z něj přebytečnou vodu, pak pokračujeme stejným způsobem jako s čerstvým špenátem. Troubu předehřejeme na 180°C.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a restujeme ji dozlatova. Mezitím maso osolíme, posypeme hrubě mletým pepřem a zbylým česnekem. Pokapeme ho dvěma lžícemi koňaku a poklademe připraveným špenátem. Zlehka osolíme, přidáme pár kousků másla a polijeme dvěma lžícemi smetany.

Roládu zabalíme a upevníme jehlami nebo provázkem. Zvenčí ji osolíme a posypeme hrubým pepřem.

Opečenou cibuli odsuneme stranou pekáče, přidáme roládu a ze všech stran ji zhnědneme. Poté maso podlijeme vroucím vývarem (nebo vodou) do výšky jedné třetiny masa, přikryjeme poklicí a dáme do rozpálené trouby. Maso pečeme do měkka, občas otáčíme a podléváme, jen pokud je to nutné.

Podle druhu masa to trvá přibližně 1,5 hodiny. Během pečení stíráme připečené kousky ze stran pekáče do šťávy, aby omáčka měla pěknou barvu. Když je roláda hotová, vyjmeme ji a dáme do tepla.

Vydusíme šťávu na tuku a poté ji posypeme moukou a krátce restujeme, abychom se zbavili syrové chuti mouky. Následně přilijeme studený vývar (nebo vodu) a důkladně promícháme metličkou, aby se netvořily hrudky. Necháme to vařit zhruba 20 minut.

Omáčku potom přelijeme do hrnce, přidáme smetanu a jemně zahřejeme (smetana by měla být pokojové teploty, jinak by se mohla v horké omáčce srazit). Na závěr přidáme zbytek koňaku, pár kousků másla a omáčku vypneme.

Do omáčky jemně přidáme špetku barevného pepře, abychom zvýraznili její vůni a chuť. Roládu očistíme od jehel a nití, nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku je lahodným pokrmem, který spojuje šťavnaté vepřové maso s jemností špenátu. Roláda je pečlivě připravena tak, aby maso zůstalo křehké a špenát dodal svěžest. Koňak dodává tomuto jídlu jedinečnou hloubku chuti, čímž se stává výjimečným jak pro slavnostní příležitosti, tak pro každodenní rodinné obědy. Při podávání s jemnou omáčkou a přílohou se stává skutečnou kulinářskou lahůdkou, která potěší každého milovníka dobrého jídla.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, restování, vaření, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, pečení, náročný, večírky a oslavy

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku.

Přidat komentář