Jidáše se škvarky

Jidáše jsou obvyklým sladkým pečivem během Velikonoc. Pokud někdo nemá rád příliš sladké, může si s námi udělat slanou verzi…
Ingredience aneb co potřebujete
350 ml plnotučného mléka
30 g čerstvých kvasnic
50 g sádla
250 g škvarků
500 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1-2 lžičky soli (sůl se odvíjí podle slanosti škvarků)
1 lžička čerstvě mletého pepře
50 g nasekaného medvědího česneku (pokud neseženete medvědí česnek, použijte 25 g nasekané petrželky)
2 žloutky
60 g jemně nastrouhané vařené brambory
Na dokončení
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžičky hrubozrnné bylinkové soli na posypání
Postup vaření podle receptu
Ohřejte mléko tak, aby mělo vlažnou teplotu, poté do něj rozdrobte kvasnice a promíchejte.
Nechte sádlo změknout při pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a poté nechte vychladnout. Nasekejte škvarky na jemno a medvědí česnek nahrubo.
V míse spojte všechny suroviny, přidejte nakynutý kvásek a zpracujte těsto, které se nelepí. Pokud je těsto lepivé, přidejte trochu mouky navíc.
Vytvořte z těsta kulatý bochánek a zakryjte ho utěrkou. Nechte ho kynout 45 až 60 minut, dokud se objem těsta nezvětší dvakrát.
Rozdělte těsto na kusy o váze 70 g a z každého vyválejte pás o délce 30 cm.
Tvarujte je do podoby jidášů, umístěte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 20-30 minut.
Předtím, než je upečete, potřete jidáše rozkvedlaným vejcem a posypte je malým množstvím bylinkové soli.
Pečte 20 až 30 minut při teplotě 200 °C, dokud nebudou zlatavé. Přizpůsobte dobu pečení podle vaší trouby.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jidáše se škvarky
Jidáše se škvarky jsou tradičním pokrmem české kuchyně, oblíbeným především na Velikonoce. Tato chutná kombinace sladkého a slaného spojuje měkké kynuté těsto s křupavými škvarky, které dodávají lahodnou chuť. Jidáše se často podávají teplé, posypané cukrem nebo se servírují s čerstvým chlebem jako chutná svačina. Příprava jidášů je spojena s rodinnými tradicemi a často se předává z generace na generaci. Tento pokrm je nejen vynikající, ale také symbolicky představuje sváteční období a rodinnou pohodu.