Jidáše se škvarky

Jidáše se škvarky
Doba přípravy: 130 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 1

Jidáše jsou obvyklým sladkým pečivem během Velikonoc. Pokud někdo nemá rád příliš sladké, může si s námi udělat slanou verzi…

Ingredience aneb co potřebujete

350 ml plnotučného mléka
30 g čerstvých kvasnic
50 g sádla
250 g škvarků
500 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
1-2 lžičky soli (sůl se odvíjí podle slanosti škvarků)
1 lžička čerstvě mletého pepře
50 g nasekaného medvědího česneku (pokud neseženete medvědí česnek, použijte 25 g nasekané petrželky)
2 žloutky
60 g jemně nastrouhané vařené brambory
Na dokončení
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžičky hrubozrnné bylinkové soli na posypání

Postup vaření podle receptu

Ohřejte mléko tak, aby mělo vlažnou teplotu, poté do něj rozdrobte kvasnice a promíchejte.

Nechte sádlo změknout při pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a poté nechte vychladnout. Nasekejte škvarky na jemno a medvědí česnek nahrubo.

V míse spojte všechny suroviny, přidejte nakynutý kvásek a zpracujte těsto, které se nelepí. Pokud je těsto lepivé, přidejte trochu mouky navíc.

Vytvořte z těsta kulatý bochánek a zakryjte ho utěrkou. Nechte ho kynout 45 až 60 minut, dokud se objem těsta nezvětší dvakrát.

Rozdělte těsto na kusy o váze 70 g a z každého vyválejte pás o délce 30 cm.

Tvarujte je do podoby jidášů, umístěte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 20-30 minut.

Předtím, než je upečete, potřete jidáše rozkvedlaným vejcem a posypte je malým množstvím bylinkové soli.

Pečte 20 až 30 minut při teplotě 200 °C, dokud nebudou zlatavé. Přizpůsobte dobu pečení podle vaší trouby.

Co jste ještě nevěděli o receptu Jidáše se škvarky

Jidáše se škvarky jsou tradičním pokrmem české kuchyně, oblíbeným především na Velikonoce. Tato chutná kombinace sladkého a slaného spojuje měkké kynuté těsto s křupavými škvarky, které dodávají lahodnou chuť. Jidáše se často podávají teplé, posypané cukrem nebo se servírují s čerstvým chlebem jako chutná svačina. Příprava jidášů je spojena s rodinnými tradicemi a často se předává z generace na generaci. Tento pokrm je nejen vynikající, ale také symbolicky představuje sváteční období a rodinnou pohodu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.4/5 (28 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pečivo
Štítky: velikonoce, svačina, levné, česká, pečení, náročné, náročný, slané pečivo, drobné slané pečivo, jarní, kynutí, medvědí česnek

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Jidáše se škvarky.

Přidat komentář