Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 4

Karlovarský knedlík je skvělou českou přílohou k různým omáčkám a pečeným pokrmům. Recept je podrobně vysvětlen, což je ideální pro ty, kteří ho chystají poprvé. Určitě vyzkoušejte...

Ingredience aneb co potřebujete

7 rohlíků (nebo housek)
2 vejce
200 ml mléka
100 g hrubé mouky
2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě
2 špetky strouhaného muškátového oříšku
sůl

Postup vaření podle receptu

Staré rohlíky, ideálně dvoudenní, nakrájíme na drobné kostičky, rozložíme na plech a necháme je vyschnout, ideálně do druhého dne.

Nasekáme petrželovou nať a přidáme ji k pečivu.

Do jiné mísy dáme mléko, přimícháme žloutky a důkladně je vyšleháme, poté přidáme hrubou mouku.

Připravíme hladké těsto, které mírně osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Všechny ingredience důkladně promícháme, aby se spojily, a nakonec vmícháme tuhý sníh.

Do velkého hrnce nalijeme vodu a dáme ji vařit.

Vezměte pevný igelitový sáček na tlačenku o průměru 100–150 mm a zavázejte jeden konec. Naplňte ho směsí a postupně ji stlačujte. Pokud nemáte sáček na tlačenku, můžete hmotu na knedlík zabalit do potravinové fólie, utáhnout ji jako bonbon a vařit ji takto.

Délku knedlíku přizpůsobíme velikosti průměru hrnce, v němž se budou vařit. Po naplnění knedlíku vymačkáme vzduch a druhý konec zavážeme s přibližnou rezervou 2 cm, protože knedlík trochu zvětší svůj objem.

Sáčky, které jsme naplnili knedlíkovou směsí a zavázali, vložíme do vařící vody. Vaříme je po dobu 20 minut, poté je vyjmeme, propícháme a necháme je chvíli odpočinout.

Poté sundáme fólii a nakrájíme na plátky.

Co jste ještě nevěděli o receptu Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je tradiční české jídlo, které pochází z Karlových Varů. Tento kynutý knedlík je známý svou měkkou a nadýchanou strukturou, která vzniká díky použití droždí a mléka. Během výroby se do těsta často přidávají sušené bylinky, jako je třeba majoránka, a kousky pečiva či brambor. Karlovarský knedlík se nejčastěji podává jako příloha k masovým pokrmům, zejména k šťávám a omáčkám. Jeho lahodná chuť a jedinečná textura dělají z této speciality oblíbenou součást české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (103 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Příloha
Štítky: vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, slané, česká, pro začátečníky, do 50 korun, přílohy, náročné, náročný, vegetarianské, svatba

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Karlovarský knedlík.

Přidat komentář