Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je skvělou českou přílohou k různým omáčkám a pečeným pokrmům. Recept je podrobně vysvětlen, což je ideální pro ty, kteří ho chystají poprvé. Určitě vyzkoušejte...
Ingredience aneb co potřebujete
7 rohlíků (nebo housek)
2 vejce
200 ml mléka
100 g hrubé mouky
2 hrsti nasekané plocholisté petrželové natě
2 špetky strouhaného muškátového oříšku
sůl
Postup vaření podle receptu
Staré rohlíky, ideálně dvoudenní, nakrájíme na drobné kostičky, rozložíme na plech a necháme je vyschnout, ideálně do druhého dne.
Nasekáme petrželovou nať a přidáme ji k pečivu.
Do jiné mísy dáme mléko, přimícháme žloutky a důkladně je vyšleháme, poté přidáme hrubou mouku.
Připravíme hladké těsto, které mírně osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Všechny ingredience důkladně promícháme, aby se spojily, a nakonec vmícháme tuhý sníh.
Do velkého hrnce nalijeme vodu a dáme ji vařit.
Vezměte pevný igelitový sáček na tlačenku o průměru 100–150 mm a zavázejte jeden konec. Naplňte ho směsí a postupně ji stlačujte. Pokud nemáte sáček na tlačenku, můžete hmotu na knedlík zabalit do potravinové fólie, utáhnout ji jako bonbon a vařit ji takto.
Délku knedlíku přizpůsobíme velikosti průměru hrnce, v němž se budou vařit. Po naplnění knedlíku vymačkáme vzduch a druhý konec zavážeme s přibližnou rezervou 2 cm, protože knedlík trochu zvětší svůj objem.
Sáčky, které jsme naplnili knedlíkovou směsí a zavázali, vložíme do vařící vody. Vaříme je po dobu 20 minut, poté je vyjmeme, propícháme a necháme je chvíli odpočinout.
Poté sundáme fólii a nakrájíme na plátky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je tradiční české jídlo, které pochází z Karlových Varů. Tento kynutý knedlík je známý svou měkkou a nadýchanou strukturou, která vzniká díky použití droždí a mléka. Během výroby se do těsta často přidávají sušené bylinky, jako je třeba majoránka, a kousky pečiva či brambor. Karlovarský knedlík se nejčastěji podává jako příloha k masovým pokrmům, zejména k šťávám a omáčkám. Jeho lahodná chuť a jedinečná textura dělají z této speciality oblíbenou součást české kuchyně.