Kořeněná dršťková polévka

V každé rodině se najde gurmán, který má rád dršťkovou polévku. Vaření je delší, ale výsledek stojí za to.
Ingredience aneb co potřebujete
1,5 l hovězího vývaru
600 g hovězích dršťek
70 g vepřového škvařeného sádla
2 polévkové lžíce sušené majoránky
čerstvou zelenou petrželku
sůl
1 kávová lžička černého mletého pepře
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
trošičku pálivé papriky nebo chilli koření
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
2 kuchyňské cibule
5 stroužků kvalitního česneku
Postup vaření podle receptu
Můžeme koupit jíž hovězí dršťky předvařené, zmrazené nebo si je můžeme uvařit sami. Předvařené se omyjí, osolí a mohou se vařit rovnou. Ovšem my dnes budeme vařit sami.
Než se pustíme do samotného vaření je nutné dršťky důkladně očistit a oprat. Čím více tím lépe. 3x i více není na škodu.
Připravíme si prkénko, ostrý nůž a krájíme na větší nudle. Vsypeme do hrnce a vaříme. Doba prvního vaření je zhruba 15 minut. Pak scedíme dolijeme další vodu a opět uvedeme do varu na dalších 15 minut. A do třetice znovu to samé. V tomto třetím vaření je nutné vodu přisolit a vařit a vařit. Kolem 3 hodin. Je vhodné při tom větrat.
Dále si v jiném hrnci připravíme jíšku z cibule, sádla a hladké mouky. Okořeníme sladkou a pálivou paprikou. Vlijeme připravený hovězí vývar, který ještě půl hodiny svaříme s jíškou a potom přisypeme kmín, majoránku, sůl a černý mletý pepř. Dáme prolisované stroužky česneku a vložíme nakrájené nudle z dršťek. Vše promícháme a necháme projít varem. Podáváme s bagetou, vekou, rohlíkem nebo houskou. A nezapomeňte polévku ozdobit petrželkou. Dobrou chuť!
Co jste ještě nevěděli o receptu Kořeněná dršťková polévka
Kořeněná dršťková polévka je tradiční české jídlo, které se vyznačuje svou výraznou chutí a sytostí. Tento pokrm se připravuje z nakrájených drštěk, což jsou vnitřnosti hovězího dobytka, vařených v bohatém vývaru. Polévka je okořeněná paprikou, pepřem a majoránkou, což jí dodává charakteristickou vůni a pikantní chuť. Je oblíbená především v chladnějších měsících, kdy zahřeje a dodá energii. Podává se často s křupavým chlebem nebo houskovým knedlíkem, což jí dodává ještě větší výživnost. U českých stolů má své pevné místo jako vydatný a chutný pokrm.