Křenová omáčka
Tato omáčka nám určitě zachutná, protože díky silnému kousku strouhaného křenu má zajímavou chuť. S knedlíky a vařeným uzeným masem se z toho stane sytý oběd.
Ingredience aneb co potřebujete
1 l plnotučného mléka
250 ml smetany (33%)
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
20 cm křenu (čerstvého kořene)
sůl
bílý pepř
citron
Postup vaření podle receptu
V hrnci rozpustíme máslo a postupně přidáme hladkou mouku. Dobře promícháme a necháme chvíli opékat, dokud nezíská jemnou a světlou barvu. Poté přilijeme studené mléko a vše důkladně rozmixujeme, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
Povaříme zhruba 15 minut a stále mícháme, protože omáčka se snadno přichytí. Na konci vaření přidáme jemně nastrouhaný křen.
Poté přidáme smetanu a necháme ji jemně vařit asi 5 minut.
Na závěr upravíme omáčku podle svých preferencí – přidáme citronovou šťávu pro kyselost, zjemníme ji máslem, osolíme a opepříme, případně přidáme i čerstvě nastrouhaný křen.
Servírujeme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem a jemně posypané čerstvým strouhaným křenem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Křenová omáčka
Křenová omáčka je tradiční český pokrm, který se vyrábí z nastrouhaného křenu, smetany a koření. Tato pikantní omáčka je oblíbená především jako doplněk k masovým jídlům, zejména k vařenému hovězímu masu nebo uzeninám. Křen dodává omáčce výraznou chuť a aroma, které skvěle kontrastují s jemnějšími chutěmi masa. Je to skvělý způsob, jak oživit každodenní pokrmy a přidat jim na zajímavosti. Křenová omáčka je nejen chutná, ale také zdravá, protože křen má řadu prospěšných vlastností.

Tomáš Rohlena