Kulajda

Kulajda
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Kulajda je hutná polévka, kterou lze podávat i jako hlavní jídlo, například na večeři. Každá rodina má svůj vlastní způsob přípravy a univerzální recept.

Ingredience aneb co potřebujete

4 brambory
3 lžíce sušených hub
5 hrnků vody
200 ml zakysané smetany
4 lžíce hladké mouky
sůl
kmín
kopr (podle potřeby)

Postup vaření podle receptu

Sušené houby vložíme na 2 hodiny do teplé vody k namočení.

Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, přidáme 4 hrnky vody, vmícháme scezené houby, osolíme, přidáme kmín a chvíli vaříme.

Smíchejte zakysanou smetanu se čtyřmi lžícemi hladké mouky a jedním šálkem studené vody.

Po přibližně patnácti minutách odstavíme polévku, scezujeme ji a přimícháme do ní zahuštěnou smetanu, kterou důkladně promícháme.

Zahřejeme to až k varu a poté vaříme asi 20 minut. Před dokončením vaření můžeme přidat nasekaný kopr a už potom nevaříme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Kulajda

Kulajda je tradiční česká polévka, která se vyrábí z kysané smetany, brambor, houb a kopru. Tento pokrm má svou nezaměnitelnou chuť a je oblíbený zejména v zimních měsících. Brambory se vaří do měkka, poté se přidávají houby, které mohou být čerstvé nebo sušené. Polévka se často dochucuje octem a podává se s drobně nasekaným koprem, což jí dodává svěžest. Kulajda se tradičně servíruje s vejcem na hniličku, což z ní dělá vydatné jídlo, ideální k zahřátí v chladných dnech.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (32 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, houby, vaření, oběd, snadné, rychlé, běžný den, večeře, levné, česká, snadný, polévky, do 50 korun, slovenská, podzimní, zimní recepty, krémové, houbové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Kulajda.

Přidat komentář