Mrkvová polévka

Z několika běžných ingrediencí, které máme všichni ve svých domácnostech, je možné udělat skvělý pokrm. Nejdříve osmahneme mrkev na másle, potom přimícháme kostičky brambor a…
Ingredience aneb co potřebujete
4 mrkve
2 lžíce světlé domácí jíšky (máslo a mouka)
2 lžíce másla
250 ml 12% smetany
1 l zeleninového vývaru
4 brambory
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
trochu smetany na servírování
Postup vaření podle receptu
Mrkev důkladně umyjeme, zbavíme slupky a nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory také umyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Do pánve vložíme rozpuštěné máslo a přidáme nastrouhanou mrkev, kterou na mírném ohni osmahneme asi 10 minut.
Jakmile je osmažená, zalijeme ji horkým vývarem a osolíme. Přidáme brambory a necháme je vařit na mírném ohni.
Na másle opražíme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
Až jsou brambory skoro měkké, přidáme do polévky světlou jíšku na zahuštění, poté vložíme smetanu a necháme pomalu vařit asi 20 minut.
Během vaření dochutíme polévku pepřem a trochou muškátového oříšku podle vlastní chuti. Pokud bude potřeba, přidáme sůl.
Polévku servírujeme okamžitě a na talíř ji ozdobíme smetanou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Mrkvová polévka
Mrkvová polévka je lahodné a výživné jídlo, které se snadno připravuje. Hlavními ingrediencemi jsou čerstvé mrkve, cibule, brambory a koření. Tato polévka je skvělou volbou pro vegetariány a její příprava je rychlá a jednoduchá. Mrkve obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamín A, který podporuje zrak. Polévka lze podávat horká, často se doplňuje o čerstvé bylinky nebo krutonky, což zvyšuje její chuťový zážitek. Mrkvová polévka je ideálním pokrmem pro chladné dny, dodává energii a je velmi sytá.