Květáková polévka
Máte rádi krémové polévky? Klasická květáková smetanová polévka vám přinese potěšení na duši i na jazyku. Je to jednoduchá a rychlá varianta, která jako…
Ingredience aneb co potřebujete
1 květák
1 l zeleninového vývaru (podle potřeby )
1 smetana ke šlehání
2-3 lžíce polohrubé mouky
1 špetka muškátového oříšku
1 hrst čerstvé zelené petrželky
bílý pepř mletý
sůl
Postup vaření podle receptu
Květák rozdělíme na jednotlivé růžičky a důkladně je opláchneme.
Růžičky dáme do horkého zeleninového vývaru a vaříme je přibližně 15 minut, dokud nezměknou.
Následně květák v polévce pečlivě rozmixujeme nebo ho prolisujeme.
Půlku smetany smícháme s moukou a za neustálého míchání přidáme do polévky.
Povaříme ji ještě chvíli. Na závěr dochutíme polévku bílým pepřem, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Zbytek smetany smícháme s jemně nasekanou zelenou petrželkou a těsně před servírováním ozdobíme polévku pečlivě vytvořenými kopečky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Květáková polévka
Květáková polévka je oblíbené jídlo, které se vyznačuje svou jemnou a krémovou chutí. Hlavní ingrediencí je květák, který se vaří do měkka a poté rozmixuje, což dodává polévce hladkou texturu. Často se dochucuje česnekem, cibulí a bylinkami, jako je například petržel nebo tymián. Můžete ji podávat s opraženými krutony nebo kapkou smetany navrch. Tato polévka je nejen chutná, ale také výživná a je skvělou volbou pro vegetariány i vegany.

Tomáš Rohlena