Cibulová polévka

Klasická cibulová polévka má francouzský původ, ale získala si velkou oblibu i v naší zemi. Sladká zlatavá cibule, chutný vývar a…
Ingredience aneb co potřebujete
750 g cibule
80 g másla (nebo sádla)
1 l masového vývaru (nebo vývaru z kostí)
90 ml bílého vína (nemusí být)
1/2 veky (nebo bílého chleba)
2 lžíce másla (na opečení veky)
150 g strouhaného sýra (podle chuti)
1 bobkový list
1-2 lžičky provensálského koření
sůl
mletý pepř
Postup vaření podle receptu
Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme na plátky.
Na másle krátce opražíme cibulová kolečka, poté je zakryjeme poklicí a dusíme asi 10-15 minut.
Pak sundáme pokličku a necháme cibuli zhnědnout. Příležitostně promícháváme a restujeme, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Tento proces trvá přibližně 20-30 minut, ale může být i déle, podle barvy. Dobře zcaramelizovaná cibule dodává polévce jak barvu, tak sladkou chuť.
Na cibuli nejprve nalijeme víno a po krátké chvíli také vývar. Okořeníme solí, pepřem, přidáme provensálské bylinky a bobkový list. Vaříme přibližně 15 minut.
Plátky veky nebo bílého chleba opečeme na másle do zlatova. Poté na pánvi posypeme bohatě sýrem a necháme ho chvíli roztavit.
Věk se sýrem můžeme na pár minut dát do vyhřáté trouby, aby se sýr hezky rozpustil.
Polévku vlijeme do misek, na vrch dáme plátek veky a posypeme strouhaným sýrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Cibulová polévka
Cibulová polévka je tradiční francouzské jídlo, které se skládá převážně z karamelizované cibule, vývaru a sýru. Její bohatá a sametově hladká chuť se ideálně hodí k chladnějším večerům. Polévka se často podává s křupavým chlebem, zakončená silnou vrstvou rozpuštěného sýra, jako je Gruyère. Cibulová polévka je nejen chutná, ale také výživná, a potěší každého milovníka prostých a přitom lahodných pokrmů.