Vývar z hovězí oháňky

Vývar z hovězí oháňky
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 430 minut
Porce: 7

Hovězí oháňku nakrájíme na kusy a důkladně ji omyjeme a osušíme. Poté hovězí oháňku a zeleninu restujeme na širší pánvi se dvěma lžícemi…

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg hovězí oháňky
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
1/4 bulvy celeru
6 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
4 snítky petrželové natě
sůl
olivový olej

Postup vaření podle receptu

Hovězí oháňku nakrájíme na jednotlivé úseky a důkladně ji umyjeme a osušime.

Na větší pánvi osmahneme hovězí oháňku a zeleninu na dvou lžičkách olivového oleje. Tímto způsobem částečně snížíme množství sražených bílkovin a získáme vysoce kvalitní vývar s krásnou zlatou barvou.

Cibuli nejprve přepůlíme a společně se slupkou ji opečeme, dokud nezíská tmavě hnědou barvu.

Všechno přendáme do většího hrnce a vložíme 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 lžičky soli a 3 větvičky petrželky.

Do hrnce vlijeme přibližně 4 litry studené vody a na nízkém plameni pomalu vaříme, přičemž sbíráme minimum bílkovinných sraženin, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme jemně probublávat a nemícháme ho. Trpělivě vaříme bez poklice zhruba 7 hodin.

Poté odstavíme vývar, většinu tuku odstraníme a opatrně vyjmeme obsah. Přecedíme ho přes cedník a plátno do jiného hrnce a znovu přivedeme k varu.

Z uvařené oháňky jemně oddělíme chutné kusy masa, nakrájíme je příčně a vložíme do polévky.

Přidáme sůl, kousek nasekané vařené mrkve a servírujeme s domácími nudlemi nakrájenými na tenké plátky, které uvaříme zvlášť a před podáváním zalijeme horkým vývarem.

Posypáváme jemně nasekanou petrželkou.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vývar z hovězí oháňky

Vývar z hovězí oháňky je tradiční česká pochoutka, která se vyznačuje svou bohatou chutí a intenzivním aroma. Hovězí oháňka, tedy část hovězího masa, se pomalu vaří spolu s aromatickou zeleninou, kořením a bylinkami. Tento vývar je ideální jako základ pro polévky nebo se podává samostatně, často s domácím chlebem. Je oblíbený pro svou výživnost a schopnost zahřát v chladných dnech. Vývar z hovězí oháňky se také považuje za lahodnou a zdravou volbu pro pokrmy, které těší každého milovníka české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (51 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, hovězí maso, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, slané, česká, polévky, náročné, náročný, bylinky, večírky a oslavy, hovězí

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vývar z hovězí oháňky.

Přidat komentář