Slepičí polévka se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky

Slepici vaříme ve vodě se solí, přidáme koření a bobkový list. Vaříme, dokud maso nezměkne, ale nedovolíme, aby se převařilo, aby se dalo použít i na další přípravy.
Ingredience aneb co potřebujete
slepice (kuřecí díly, kuřecí droby apod.)
sůl
10 celých pepřů
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
kořenová zelenina (mrkev, kousek celeru, petržel a dál podle možností ledničky – pórek, řapíkatý celer, kousek brokolice atd.)
4-5 žampionů
polévkové nudle
1-2 KL sušeného česneku
1 slepičí bujón
vaječno-žampiónové knedlíčky
Postup vaření podle receptu
Slepici vaříme ve vodě s přidanou solí a kořením, včetně bobkového listu. Vaříme ji, dokud maso nezměkne, ale nedovolíme, aby se převařilo, aby bylo možné maso využít k dalším pokrmům. Já obvykle vařím v tlakovém hrnci asi 24-25 minut, poté hrnec odstavím a po třech minutách vypustím páru. Je však dobré mít na paměti, že různé tlakové hrnce mohou vyžadovat různou dobu vaření.
Než bude vývar hotový, umyjeme a nakrájíme zeleninu, žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky a připravíme knedlíčky (v poznámce).
Uvařenou slepici přendáme na mísu nebo talíř a necháme ji trochu vychladnout. Poté oddělíme stehna a prsa a odebereme hrnek vývaru. Do vroucí polévky zkusíme zavařit jeden knedlíček; pokud se nerozpadne, přidáme ostatní knedlíčky jeden po druhém. Přidáme také žampiony a zeleninu a necháme vařit 10 minut.
Mezitím z kostry obereme zbylé maso a vložíme ho zpět do polévky. Na konci vaření přidáme nudle, podle chuti 1-2 čajové lžičky sušeného česneku a jednu kuřecí bujónovou kostku (tu můžete vynechat, ale já ji přidávám, protože vařím polévky častěji a s bujónem zůstává polévka svěží i v létě). Pokud je potřeba, polévku dochutíme a máme hotovo.
Co jste ještě nevěděli o receptu Slepičí polévka se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky
Slepičí polévka se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky je tradiční české jídlo, které potěší každého milovníka domácí kuchyně. Tato silná polévka je připravována z kvalitního kuřecího masa a čerstvé zeleniny, která dodává pokrmu lahodnou chuť a výživnost. Vaječno-žampiónové knedlíčky, jemně ochucené bylinkami, jsou ideálním doplňkem, který obohacuje texturu a přináší další vrstvu chuti. Tato polévka je skvělá jako úvodní chod, zejména v chladnějších měsících, kdy zahřeje a potěší celé rodiny.