Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse
Lokše, bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska, jsou skvělou přílohou k svátečnímu obědu, například s pečenou kachnou nebo husou. Můžete je také naplnit…
Ingredience aneb co potřebujete
1,5 kg brambor typu B
200-250 g polohrubé mouky (i víc, podle brambor)
2 lžičky soli
1/2 lžičky kmínu
husí sádlo
máslo
Náplň
250 g kuřecích jater
8 lžic oleje
1 cibule
1 lžička mletého pepře
1,5 lžičky majoránky
Postup vaření podle receptu
Oloupeme brambory, nakrájíme je a dáme vařit do vody se solí, přičemž přidáme trochu kmínu. Po uvaření vodu slijeme a necháme brambory vychladnout.
Teplé brambory rozmačkáme šťouchadlem. Nevadí, když v nich zůstanou malé kousky nebo pár semínek kmínu, naopak, to je potřeba.
Na pracovní plochu nasypeme polohrubou mouku, promícháme ji se solí a přidáme rozmačkané vlahé brambory. Vytvoříme polotuhé, ale zároveň pružné těsto. Některé brambory mohou přijmout více mouky, takže ji neváháme přidat. Z těsta utvoříme váleček o průměru 6 cm a nakrájíme ho na kolečka silná 1,5 cm. Těsto by při válení nemělo pružit ani se stahovat.
Pokud si nejsme jisti, kolik mouky použít, vytvoříme testovací placku. Ta by se neměla lepit na pracovní plochu ani trhat. Pokud se tak stane, přidáme do těsta více mouky.
Rozehřejeme teflonovou pánev a začneme tvarovat placky. Povrch podsypáváme a válejte na tloušťku přibližně 3 mm, ne méně. Nyní si můžeme všimnout kousků brambor v těstě, které placky trochu provzdušní. Na vál netlačte! Válení provádějte jemně.
Na horkou suchou pánev položíme placku a pečeme ji, dokud se na povrchu neobjeví hnědé puchýřky a placka se lehce nafoukne. Poté ji otočíme a pečeme stejným způsobem i z druhé strany. Nejlepší je placky opékat na nižším plameni.
Na pánvi rozpustíme máslo v husím sádle, důkladně promícháme a horkou placku na talíři oběma stranami hojným množstvím této směsi pečlivě potřeme mašlovačkou. Lokše jsou jemné, měkké a snadno se dají ukusovat.
Do lokší je možné vložit náplň z kuřecích jater. Nejprve játra zbavíme blan a nakrájíme je na kusy.
Na pánvi zahřejeme olej, na kterém osmažíme nakrájenou cibuli. Poté přidáme játra a opékáme, dokud nejsou propečená i uvnitř po jejich přeříznutí.
Při neustálém míchání přidáme pepř a majoránku. Sundáme z ohně, necháme vychladnout a potom osolíme.
V kuchyňském sekáčku rozmixujeme na paštiku i s olejem z pánve. Horké lokše, které jsme natřeli, ihned po upečení naplníme a lehce srolujeme. Na jeden kousek dáváme zhruba 3 lžičky náplně, to stačí, aby nebyly příliš těžké a syté.
Co jste ještě nevěděli o receptu Lokše jemné - příloha ke kachně nebo k pečené huse
Lokše jemné jsou tradiční slovenské placky, které se připravují z bramborového těsta a podávají se jako vysoce vhodná příloha ke kachně nebo k pečené huse. Tato jemná příloha se vyznačuje svou měkkou konzistencí a charakteristickou chutí, která skvěle doplňuje pečená masa. Lokše se často krají na čtverce nebo kulaté placky a lze je podávat jak teplé, tak i studené. Příprava lokší vyžaduje zručnost, ale výsledkem je lahodná pochoutka, která oživí každou sváteční tabuli.

Tomáš Rohlena