Maďarský kuřecí perkelt
Maďarský kuřecí perkelt je chutné a šťavnaté jídlo s kořeněnou omáčkou, které potěší fanoušky gulášů a podobných pokrmů. Není zahustěný moukou, pouze maso,…
Ingredience aneb co potřebujete
1 kuře nevykostěné (1000 - 1500 g)
1000-1500 g cibule (kolik kuřete, tolik cibule)
sůl
2 lžíce sladké mleté papriky
1 lžička pálivé mleté papriky
2 zelené papriky
1 rajče
3 lžíce oleje
voda
Postup vaření podle receptu
Kuře rozkrájíme na porce a osolíme.
Na rozehřátém tuku osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, zelenou papriku nakrájenou na proužky a rajče nakrájené na měsíčky. Cibule by měla být lehce hnědá, ale nesmí se spálit. Sundáme z ohně a přidáme obě mleté papriky, poté zalijeme přibližně 300 ml vody, vrátíme na oheň a dusíme skoro do tuku - paprika se nesmí připálit.
Znovu přidáme stejné množství horké vody, aby se var nezastavil, a tento proces opakujeme ještě 4-5krát, dokud cibule nezměkne.
Do tohoto paprikového základu přidáme kuře a smažíme ho za stálého míchání.
Přilijeme horkou vodu a dusíme pod poklicí, dokud maso nezměkne. V případě potřeby přiléváme malé množství horké vody.
Hotové jedlo by nemalo mať príliš veľa šťavy. Cibuľa, ktorá sa rozvarí, dodáva šťave hustotu a chuť, a jej želatínová konzistencia závisí od kuracích kostí. Preto sa tento perkelt nikdy nezahusťuje múkou.
Servírujeme s noky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Maďarský kuřecí perkelt
Maďarský kuřecí perkelt je tradiční pokrm, který se vyznačuje svou aromatickou chutí a bohatou omáčkou. Hlavními ingrediencemi jsou kuřecí maso, cibule, česnek a silná paprika, která dodává jídlu typickou červenou barvu a výraznou chuť. Perkelt se obvykle podává s noky, rýží nebo čerstvým chlebem, což skvěle doplňuje jeho sytou omáčku. Tento pokrm je oblíbený nejen v Maďarsku, ale také v mnoha dalších zemích střední Evropy, kde se připravuje v různých variantách.

Tomáš Rohlena