Kureci shawarma

Kuřecí maso nakrájíme na tenké proužky. Přidáme směs koření (podle chuti), olivový olej a dáme do chladu na jednu hodinu marinovat.
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg vykostěných kuřecích stehen
olivový olej
Směs na shawarmu v poměru
2 lžičky kari
1 lžička mletý cumin
1 lžička mletý koriandr
1 lžička sušený česnek
1 lžička kurkuma
1/2 lžičky paprika sladká
1/2 lžičky pepř
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletý hřebíček
sůl
Mango-omáčka
mango
česnek
chilli
cukr
sůl
voda
Tahini-omáčka
pasta tahini (neochucena sezamová pasta; lze koupit v supermarketu)
voda
sůl
citronová šťáva
Při podávání
arabský pita chléb
na plátky nakrájená rajčata
na plátky salátová okurka
na plátky kyselá okurka
zelný salát
na kolečka nakrájená cibule
Postup vaření podle receptu
Kuřecí maso nakrájíme na velmi tenké proužky. Přidáme smíchané koření podle chuti, olivový olej a necháme marinovat v chladu po dobu jedné hodiny. Poté vyndáme a ponecháme ještě půl hodiny při pokojové teplotě. Kuřecí směs rychle osmahneme za stálého míchání, nakonec přidáme sůl.
Mango oloupíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v malém množství vody. Po vychladnutí rozmixujeme s kořením (hotovou mango omáčku si lze také koupit v obchodě).
Tahini pastu smícháme se studenou vodou, solí a citronovou šťávou. Po prvním přidání vody pasta nejprve zhoustne, a jak přidáváme další vodu, začne se řidnout (stačí rozmíchat asi 6 polévkových lžic vody). Neměli bychom ji ale zředit příliš, měla by mít spíše kašovitou konzistenci. Soli a citronové šťávy bude potřeba více, aby byla pasta chutnější, přesné množství záleží na osobní chuti. Shawarmu podáváme v arabském chlebu, který je dále naplněný zeleninou, saláty a dochucený tahini a mango omáčkou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kureci shawarma
Kuřecí shawarma je oblíbený pokrm blízkovýchodní kuchyně, který se skládá z marinovaného kuřecího masa, pečeného na vertikálním grilu. Poté se maso nakrájí na tenké plátky a servíruje se v pita chlebu nebo jako součást talíře s přílohami, jako jsou tzatziki, hummus nebo salát. Shawarma je často ochucena různými kořením, což jí dodává výraznou chuť. Tento pokrm je oblíbený pro svou chutnost a rychlou přípravu, což z něj dělá ideální volbu na oběd nebo večeři.