Mexické chilli con carne

Připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, asi půlcentimetrové. Papriku nakrájejte na kusy o velikosti zhruba jednoho centimetru. Nakonec…
Ingredience aneb co potřebujete
1 lžíce oleje
1 velkou cibuli
1 čerstvou červenou papriku
2 stroužky česneku
1 lžičku chilli (nebo raději méně)
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci římského kmínu
500 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce sušené majoránky
2 lžičky rajčatového protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup vaření podle receptu
Připravte zeleninu. Cibuli nakrájejte na kostičky přibližně o velikosti půl centimetru. Papriku rozkrájejte na kostky o velikosti zhruba jednoho centimetru. Na závěr oloupejte a nakrájejte česnek.
Rozpalte pánev na středním ohni a nalijte do ní olej. Nechte ho chvíli zahřát. Poté přidejte cibuli a smažte ji asi pět minut, dokud nezměkne a nezíská lesklý vzhled. Následně přidejte česnek, nakrájené papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Pokračujte ve smažení dalších pět minut, aby se všechny vůně dobře propojily.
Nyní osmahněte maso. Snižte teplotu, přidejte mleté maso do pánve a pomocí vařečky se ho snažte rozdělit na malé kousky. Buďte připraveni na to, že olej s cibulí a kořením může trochu prskat. Asi pět minut neustále míchejte, aby se maso rovnoměrně opékalo a netvořily se větší hrudky. Udržujte střední teplotu – maso by mělo být křupavé, nikoli dušené. Pozor, pokud ho smažíte příliš rychle, česnek může zhořknout a přichytit se ke kořením.
Nyní se zaměříme na přípravu omáčky. Do pánve nalijte vývar a poté přidejte konzervovaná rajčata. Následně vmíchejte majoránku, cukr, sůl a pepř. Nakonec přidejte rajčatový protlak a všechny ingredience spolu důkladně promíchejte.
Maso poduste s omáčkou. Přiveďte směs k varu, promíchejte a zakryjte pokličkou. Snižte plamen na minimum a nechte vařit dvacet minut. Občas promíchejte a ověřte, zda se omáčka nepřichytává nebo se příliš nevyvařila. Pokud ano, přidejte dva lžíce vody a zkontrolujte, jestli je plamen opravdu na nejnižším stupni. Správně pripravené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
Na závěr přidejte fazole. Slijte je pomocí cedníku a vložte je do pánve. Opět přiveďte směs k varu a vařte dalších deset minut. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete; je možné, že jídlo bude vyžadovat více soli a pepře, než jste předpokládali. Poté sundejte pokličku a nechte chilli con carne alespoň deset minut odstát. Oplatí se to – je důležité, aby se chutě spojily a maso absorbovalo všechny aroma.
Co jste ještě nevěděli o receptu Mexické chilli con carne
Mexické chilli con carne je oblíbené jídlo, které pochází z Mexika a je známé po celém světě. Hlavními ingrediencemi jsou mleté maso, fazole, rajčata a koření, které dodávají pokrmu výraznou chuť. Chilli con carne se často podává s rýží nebo tortillami a je skvělou volbou pro milovníky pikantních chutí. Tento pokrm je také oblíbeným jídlem na různých oslavách a večírcích, protože se snadno připravuje ve větších porcích a je oblíbený pro svou sytost a bohatou chuť.