Mrkvová polévka
I z pár běžných ingrediencí, které máme doma, si můžeme udělat skvělé jídlo. Necháme mrkev orestovat na másle, pak přidáme kostičky brambor a…
Ingredience aneb co potřebujete
4 mrkve
2 lžíce světlé domácí jíšky (máslo a mouka)
2 lžíce másla
250 ml 12% smetany
1 l zeleninového vývaru
4 brambory
sůl
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
trochu smetany na servírování
Postup vaření podle receptu
Mrkev opláchneme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Brambory také omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme nastrouhanou mrkev, kterou na mírném ohni opékáme asi 10 minut.
Když je orestována, zalijeme ji horkým vývarem a osolíme. Poté přidáme brambory a pomalu vaříme.
Na másle osmažíme mouku a vytvoříme světlou jíšku.
Když jsou brambory skoro měkké, zahustíme polévku světlou jíškou, přidáme smetanu a pomalu vaříme asi 20 minut.
Během vaření dochutíme polévku pepřem a špetkou muškátového oříšku podle vlastní chuti. Pokud je to nutné, přidáme sůl.
Polévku podáváme okamžitě a na talíři ji ozdobíme smetanou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Mrkvová polévka
Mrkvová polévka je lahodný a zdravý pokrm, který je oblíbený pro svou jemně sladkou chuť a živiny. Hlavními ingrediencemi jsou čerstvé mrkve, cibule a brambory, které se vaří v zeleninovém vývaru. Polévka se často dochucuje bylinkami, jako je petržel nebo tymián, a lze ji podávat teplou nebo studenou. Je ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod, a díky své jednoduchosti a výživnosti ji ocení nejen vegetariáni, ale i milovníci zdravé stravy.

Tomáš Rohlena