Hovězí vývar

Recept na hovězí vývar tvrdí muziku v mnoha jídlech, čímž se stává nenahraditelným pomocníkem každého kuchaře. Recept na silný hovězí vývar toho skutečně umí mnoho – nasytit, zahřát, dodat živiny, léčit. Pro každého pak tedy vyvstává otázka, na kterou je potřeba odpovědět kladně. Recept na hovězí vývar musí umět každý, a každý se to i naučí, protože recept na hovězí vývar představuje jednoduché jídlo, i když na přípravu časově náročné.
Postupů na přípravu na recept na hovězí vývar existuje nepřeberné množství. Nicméně i tady platí pravidla, která následujte, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Je to poměr masa a vody, hovězí vývar se vlastně nevaří, teplota vody zůstává pod bodem varu, a v receptu na hovězí vývar to zas tolik nepřehánějte se zeleninou, bylinkami a kořením. Recept na hovězí vývar získává většinu chutě z masa a nikoliv z kostí, které mu dodávají zdraví prospěšný kolagen. Silný hovězí vývar výrazně vylepšíte přidáním masových odřezků, žeber, na kterých je dostatek masa, anebo třeba hovězím hrudím (levný, nedoceněný kousek masa).
Chcete-li recept na hovězí vývar tmavě zabarvený, kosti nejprve opečte dohněda.
Ingredience aneb co potřebujete
4 l vody
2 kg hovězích žeber, hrudí a morkových kostí
1 cibule
100 g kořenové petržele
100 g celeru
100 g mrkve
2 stroužky česneku
petrželová nať
nové koření
celý pepř
bobkový list
Postup vaření podle receptu
Maso a kosti dejte do hrnce do studené vody a přiveďte k mírnému varu. Voda bude probublávat, nikoliv vřít. Až se vysráží na povrch bílkoviny a tuk, sejměte je lžící, vývar bude čistější. Celá procedura zabere 2–4 hodiny.
Hodinu až hodinu a půl před koncem do hrnce přidejte rozkrojenou cibuli i se slupkou (slupka dodá vývaru barvu), oloupaný a nakrájený celer, oloupaný česnek a na větší kostičky nakrájenou mrkev a petržel. Rovněž do hrnce přidejte koření a bylinky.
Hotový hovězí vývar sceďte. Maso oberte a dejte nazpět do vývaru. Zeleninu vyjměte a dejte do krabičky, ne zpátky do vývaru, mohl by totiž rychleji zkysnout. Část zamíří na mrazák na pozdější vaření, část rovnou podávejte třeba s játrovými knedlíčky nebo celestýnskými nudlemi.
Co jste ještě nevěděli o receptu Hovězí vývar
Hovězí vývar je tradiční české polévkové jídlo, které je oblíbené díky své bohaté chuti a léčivým účinkům. Základem je důkladné vaření hovězího masa a kostí, což dává polévce hlubokou chuť a úchvatnou vůni. Vývar se obohacuje zeleninou, jako je mrkev, celer a petržel, a dochucuje se kořením, jako je pepř a nové koření. Hotový vývar je čirý a podává se často s nudlemi nebo játrovými knedlíčky. Hovězí vývar je ideální pro zahřátí v chladných dnech a pro podporu regenerace při nachlazení.