Nedělní květáková polévka

Co jiného si připravit k nedělnímu obědu než květákovou polévku. V létě je dobrá i za studena, v zimních měsících zase pěkně horká.
Ingredience aneb co potřebujete
400 g brambor typu B
špetku soli, špetku mlétého pepře, maličko kmínu, muškátového oříšku
petrželku nebo pažitku
kousek másla
0,6 l mléka - polotučného 1,5%
4 ks čerstvých vajec M
1 střední květák
na jíšku hladkou mouku cca 4 lžíce
Postup vaření podle receptu
Zajdeme si na trh nebo do obchodu a koupíme střední květák. Na trhu můžeme koupit také čerstvá vejce, petrželku i koření.
Na prkýnku si očistíme a okrájíme květák. Dáme vařit vodu se solí a přidáme ho do ní.
Středně uvařený vyjmeme a pokrájíme na menší kousky. V polévkovém hrnci si rozpustíme máslo s hladkou moukou a připravíme si jíšku.
Do ní vlijeme vodu z vývaru z květáku a přidáme brambory nakrájené na kostičky. Přisypeme kmín na dochucení. Zbývá jenom vložit nakrájený květák zpět do základu, dolít polotučné mléko a krátce provařit. Babička přidávala ještě kostku z bujónu.
V misce si rozkvedláme vajíčka a vlijeme do hrnce. Na závěr přidáme koření: pepř,sůl a dochutíme muškátovým oříškem. Přisypeme petrželku nebo pažitku a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Nedělní květáková polévka
Nedělní květáková polévka je tradiční český pokrm, který se často podává jako předkrm během rodinných obědů. Základem polévky je čerstvý květák, který se vaří v jemném zeleninovém vývaru. Polévka je zahušťována světlou jíškou a často dochucena muškátovým oříškem, solí a pepřem. V některých receptech se do polévky přidávají i brambory nebo opečený chléb. Je oblíbená pro svou jemnou chuť a krémovou konzistenci, často zdobená nasekanou petrželkou. Ideální pro chladnější dny, kdy zahřeje a potěší svou domácí atmosférou.