Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Na sádle osmahneme cibuli, poté přidáme nastrouhanou zeleninu a krátce osmažíme. Následně zalijeme vývarem a dusíme, dokud nebude měkká. Také připravíme máslovou jíšku...

Ingredience aneb co potřebujete

Párková omáčka
4 nožky párků
80 g máslové jíšky
vývar z masoxu
40 g sádla
1 cibule
80 g kořenové zeleniny
4 lžíce smetany
sůl
pepř
mouka

Pažitková omáčka rychlá
200 ml mléka
4 lžíce smetany
15 g mouky
10 g pažitky
5 g másla
sůl

Pikantní rybí omáčka z tresky
300 g tresky
50 g másla
60 g hladké mouky
olej
150 g kořenové zeleniny
1 cibule
4 lžíce smetany
vývar z rybí kostky
sůl, pepř a cukr
citrónová šťáva

Rajčatová omáčka se smetanou
50 g másla
50 g hladké mouky
cibule
1/2 l vývaru z drůbeže
500 g rajčat nebo konzerva rajčatového protlaku
celý pepř, nové koření a bobkový list
tymián
cukr, ocet a sůl
kelímek smetany

Rychlá rajská omáčka
0,5 l suga (nebo rajčata v plechu)
1 cibule
sůl a pepř
50 g bylinkového másla
2 lžíce červeného vína
cukr podle chuti
chilli
1 lžíce strouhané citrónové kůry

Postup vaření podle receptu

Párková omáčka se připravuje tak, že na sádle osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a vše krátce osmažíme. Poté zalijeme vývarem a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Máslovou jíšku zředíme vývarem a smícháme se zeleninovým základem, povaříme a protlačíme přes sítko. Následně přidáme nakrájené párky na malé kousky nebo tenké plátky, mírně povaříme, dochutíme kořením a můžeme zjemnit smetanou s rozkvedlanou moukou (toto není nutné). Omáčka se podává samostatně, například s houskovým knedlíkem.

Rychlá pažitková omáčka: V smetaně rozmícháme mouku, poté ji vlijeme do vroucího mléka a necháme chvíli povařit. Jakmile je omáčka hotová, osolíme ji a přimícháme nasekanou zelenou pažitku a máslo. K omáčce můžeme také přidat vejce vařená natvrdo nebo ztracená. Omáčku podáváme buď samostatně s houskovým knedlíkem, nebo s bramborami.

Rybí omáčka s treskou: Orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli na oleji, přilijeme vývar a dusíme do měkka. Poté vše propasírujeme. Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem, přidáme umletou tresku a vaříme, dokud není měkká. Na závěr vmícháme zeleninovou směs a smetanu, dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou a dobře prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Rajčatová omáčka se smetanou: Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme tmavou jíšku. Tu postupně zředíme studeným vývarem, přidáme koření a necháme povařit. Do hladké omáčky přidáme nakrájená rajčata a necháme je rozvařit (nebo můžeme použít rajčatový protlak). Poté omáčku propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu a dochutíme cukrem a octem, už ji však dále nevaříme.

Rychlá rajská omáčka: Na rozpuštěném bylinkovém másle osmahneme nasekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a přidáme sugo. Vmícháme citronovou kůru, špetku cukru a na mírném ohni vaříme 10 minut. Nakonec dochutíme pepřem a chilli.

Co jste ještě nevěděli o receptu Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Omáčky P a R nabízí skvělou kombinaci chutí, které obohatí váš jídelníček. Párková omáčka je ideální na rychlé občerstvení, zatímco pažitková dodá svěžest a vůni. Pikantní rybí omáčka potěší milovníky mořských plodů a rajčatová se smetanou se skvěle hodí k těstovinám. Nezapomeňte na rychlou rajskou, která se stane vaším spolehlivým pomocníkem v kuchyni. Každá omáčka z této řady přináší jedinečné chutě a variabilitu při vaření.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (26 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: Zelenina, omáčky, restování, vaření, oběd, běžný den, večeře, česká, snadný, pro začátečníky, smažení, bylinky, dušení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská).

Přidat komentář