Polévka z pečené dýně

Dýně má výbornou jemnou sladkost, která ji činí skvělou pro přípravu krémové polévky. Polévka se snadno připravuje z pečené dýně a česneku, jehož chuť se při pečení vynikajícím způsobem rozvine.
Ingredience aneb co potřebujete
1 dýně hokkaido
2 paličky česneku
500 ml vývaru (dle potřeby)
100 ml smetany (či kokosového mléka)
sůl
olivový olej
bylinky dle chuti
Postup vaření podle receptu
Dýni dobře umyjeme, potom ji překrojíme na poloviny a odstraníme semínka.
Dýni rozřízneme na poloviny, naplníme celými stroužky česneku, osolíme a pokapeme olejem. Podle preference můžeme přidat bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn.
Troubu zahřejeme na 200 stupňů Celsia.
Každou polovinu dýně zabalíme do alobalu a pečeme ji v troubě přibližně 1 až 1,5 hodiny. Po upečení ji vyndáme, rozbalíme a necháme vychladnout, aby nás česnek v ruce nepálil. Jakmile dýně vychladne, nakrájíme ji na kousky.
Po mírném vychladnutí česneku ho vymačkáme do hrnce, přidáme na kostky nakrájenou dýni, zalijeme trochu teplého vývaru a pomocí ponorného mixeru vše rozmixujeme.
Zahřejeme a přidáme sůl podle chuti. Na závěr můžeme vyhlazení dosáhnout smetanou nebo kokosovým mlékem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Polévka z pečené dýně
Polévka z pečené dýně je výživné a chutné podzimní jídlo, které zahřeje a potěší vaše smysly. Její hladká textura a sladká chuť dýně se skvěle doplňují s různými kořením, jako je muškátový oříšek či zázvor. Polévku můžete obohatit krémem nebo kokosovým mlékem pro jemnější chuť. Tento recept je nejen jednoduchý, ale také zdravý, plný vitamínů a minerálů. Připravte si ji jako předkrm nebo hlavní chod, ideální pro chladné večery, a užijte si její úžasnou chuť!