Špenát z medvědího česneku

Špenát z medvědího česneku
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Porce: 2

Špenát je velmi populární přílohou, zejména k uzenému masu. Zkuste si připravit tuto originální variantu, ve které listy špenátu nahradíte za…

Ingredience aneb co potřebujete

250 g medvědího česneku
1 lžíce másla nebo jemně pokrájeného špeku
1 menší šalotka
sůl
pepř mletý
Volitelné
120 ml smetany ke šlehání
1 rozšlehané vejce
2 lžíce zakysané smetany

Postup vaření podle receptu

Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na malé kousky. Medvědí česnek nařezáme na tenké proužky.

V hrnci rozpustíme máslo (nebo použijeme slaninu), na kterém osmažíme šalotku, dokud nezíská zlatavou barvu.

Přidáme medvědí česnek, osolíme a opepříme, pak vše dobře promícháme a pod poklicí krátce podusíme, přibližně 10 minut. Není nutné podlévat, česnek pustí dostatek vlastní šťávy. Pokud by tekutiny bylo moc, odkryjeme poklici a necháme ji odpařit.

Špenát z medvědího česneku můžeme upravit podle vlastních preferencí. Můžeme do něj přidat vajíčko, které za stálého míchání necháme ztuhnout, nebo hned na začátku podusíme medvědí česnek se smetanou na šlehání, přičemž po určité době poklici sundáme a necháme tekutinu vyvařit. Skvělou variantou je také zamíchat do špenátu nakonec zakysanou smetanu při pokojové teplotě.

Servírujeme s bramborami a volským okem nebo osmaženou uzeninou, knedlíky podle vlastního vkusu a s pečeným nebo uzeným masem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Špenát z medvědího česneku

Špenát z medvědího česneku je lahodné vegetariánské jídlo, které kombinuje čerstvý špenát s aromatickým medvědím česnekem. Tento pokrm je oblíbený zejména na jaře, kdy medvědí česnek roste v lesích. Jeho chuť je jemně česneková, což skvěle doplňuje špenát. Jídlo lze připravit jako přílohu nebo hlavní chod, a skvěle se hodí k těstovinám, bramborám či risottu. Díky své jednoduchosti a zdravým ingrediencím se stal oblíbeným nejen mezi vegetariány, ale i mezi milovníky zdravé stravy.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.0/5 (25 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Příloha
Štítky: restování, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, levné, česká, snadný, pro začátečníky, do 30 minut, přílohy, dušení, jarní, medvědí česnek, zeleninové přílohy

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Špenát z medvědího česneku.

Přidat komentář