Vejmrda po staročesku

Vejmrda je tradiční česká příloha, která se používá jako dochucovadlo k zabijačkovým specialitám. Nastrouhané a ochucené jablko s křenem skvěle ladí s vařenými i pečenými pokrmy.
Ingredience aneb co potřebujete
200 g křenu
3 jablka
10 g cukru
2 špetky soli
2 lžíce jablečného octa
120 ml hovězího vývaru
Postup vaření podle receptu
Vejmrdu připravujeme den dříve, aby se chutě dobře spojily.
Křen nastrouháme a jablka nejprve oloupeme a pak také nastrouháme.
Do směsi přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Důkladně promícháme, zakryjeme a necháme odležet v chladničce.
Servírujeme k vepřovému kolenu spolu s chlebem a dalšími lahůdkami ze zabijačky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vejmrda po staročesku
Vejmrda po staročesku je tradiční české jídlo, které spojuje chutě a kulturu české kuchyně. Tento pokrm se skládá z dušeného masa, obvykle vepřového, které je vařeno s cibulí, česnekem a kořením. Vejmrda se často podává s knedlíky nebo bramborami a omáčkou, která vzniká redukcí vývaru. Je to sytý pokrm, ideální pro chladné dny, a v mnoha domácnostech se vaří při rodinných oslavách nebo svátcích. Je to klasika, která přesně vystihuje pohostinnost a bohatost české gastronomie.