Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Blížící se velikonoce v nás evokují připravit si něco dobrého, jarního, velikonočního. Třeba velikonoční nádivku.

Ingredience aneb co potřebujete

petrželka
100 g slanina
4 ks pečivo - rohlíky
muškátový květ
2 polévkové lžíce máslo
100 g slanina
strouhanka (na zahuštění)
černý pepř - mletý
1 hrst kopřiva - mladé listy
4 ks vajíčka
500 g uzené maso
0,5 l polotučné mléko
sůl
nové koření

Postup vaření podle receptu

Oběhněte si zahrádku a natrhejte si mladé lístky kopřiv a petrželku. Na prkénku si petrželku nakrájejte a odložte stranou. Mezi tím si dejte uvařit uzené maso.

Na prkénku si nakrájejte na malé kousky rohlíky a hotové uzené maso.

Do mísy si vyklepněte vajíčka, přilijte mléko a šlehejte. Přisypte rohlíky, maso a petrželku.

Přihoďte spařené, nakrájené mladé kopřivy. Okořeňte. Předehřejte si troubu.

Vyndejte si vhodnou nádobu a potřete tukem (máslo). Obložte slaninou a nandejte nádivku.

Uhlaďte a pečte přibližně 40 minut.

Rozkrájejte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Co jste ještě nevěděli o receptu Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, je tradiční české jídlo připravované během Velikonoc. Obsahuje směs masa, obvykle uzeného, a čerstvých nebo sušených bylinek, jako je kopřiva či pažitka. Housky nebo rohlíky, pokrájené na kostičky, tvoří základ nádivky, kterou spojuje mléko a vejce. Na povrchu se často tvoří křupavá krusta, která je výsledkem pečení. Nádivka se podává jako samostatný pokrm nebo jako příloha k masu. Recepty se liší regionálně, ale všechny přinášejí známou kombinaci chutí jara.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Velikonoce
Štítky: česká kuchyně, chuťovka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Velikonoční nádivka.

Přidat komentář