Vepřové výpečky
Výpečky jsou jedním z nejtradičnějších jídel, které najdete v českých hospodách a jídelnách. Toto jídlo se skvěle hodí k houskovým nebo bramborovým knedlíkům a kyselému zelí.
Ingredience aneb co potřebujete
300 g vepřového bůčku
400 g vepřové pečeně
sůl
2-3 cibule
150 g mražených dušených hub
sladká paprika
grilovací koření
3 stroužky česneku
Postup vaření podle receptu
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme ho, a přidáme grilovací koření a sladkou papriku.
Cibuli česneku oloupeme, prolisujeme a rukama ji vtíráme do masa. Poté necháme asi 10 minut odpočívat.
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky.
Na dno zapékací mísy nejprve vložíme cibuli a následně přidáme houby. Na tuto připravenou vrstvu pak položíme maso.
Přidáme trochu vody a zakryté vložíme do trouby předehřáté na 150 °C, kde pečeme asi 90 minut. Následně je vyjmeme, promícháme a bez pokličky pečeme při teplotě 180-190 °C, dokud nezískají zlatavou barvu. Čas a teplota jsou orientační, přizpůsobíme je našim zkušenostem s troubou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřové výpečky
Vepřové výpečky jsou oblíbeným tradičním pokrmem české kuchyně. Skládají se z kousků vepřového masa, které jsou pečené do křupava, často s použitím cibule a koření. Výpečky se obvykle podávají s knedlíky a zelím, což je kombinace, která dokonale doplňuje chutě masa. Tento pokrm je ideální na sváteční stůl i běžný oběd a má své místo v srdcích mnoha českých domácností. Křupavé kousky masa s delikátní omáčkou vytvářejí nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost.

Tomáš Rohlena