Živáňská pečeně

Živáňská pečeně
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 55 minut
Porce: 5

Živáňská pečeně pochází ze slovenské gastronomie a existuje v mnoha variantách. Tradiční recept zahrnuje směs vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se pomalu...

Ingredience aneb co potřebujete

500 g vepřové kýty
2 cibule
2 klobásy
300-400 g uzené slaniny
1,20 kg brambor
1 barevná paprika
sůl
mletý pepř
olej

Postup vaření podle receptu

Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Není nutné solit, protože slanina a další ingredience už dávno obsahují sůl. Kdo chce, může však lehce osolit a promíchat.

Maso pokrájíme na plátky, jemně ho naklepeme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na drobné kousky. Klobásy rozřízneme podélně a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka a papriku očistíme a také ji nakrájíme.

Pekáč potřeme olejem a vložíme do něj připravené brambory.

Na brambory v pekáči dáme nakrájenou slaninu a na ni položíme plátky masa.

Na maso položíme na kousky nakrájené klobásy, papriku a nakonec obě cibule.

Vše trochu zalijeme vodou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem.

Umístíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě přibližně 185-190 °C, dokud maso není měkké. Ve druhé polovině pečení však pekáč odkryjeme.

Co jste ještě nevěděli o receptu Živáňská pečeně

Živáňská pečeně je tradiční pokrm, který pochází z východní Evropy, zejména z oblasti Slovenska a Moravy. Tato vydatná pečeně se obvykle připravuje z vepřového masa, které je marinováno a poté pečeno na másle nebo sádle. Během pečení se maso nejen dobře propeče, ale také získá lahodnou kůrku. Často se podává s bramborami, kyselým zelím nebo chlebem. Živáňská pečeně představuje ideální volbu pro rodinné oslavy a sváteční příležitosti, kde si její chutě vychutnávají všichni strávníci.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, oběd, snadné, rychlé, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, česká, snadný, pro začátečníky, pečení, evropská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Živáňská pečeně.

Přidat komentář