Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou

Vepřová panenka je nejšťavnatější část vepřového masa. Když ji marinujeme v cibuli a česneku a obalíme sušenými bylinkami, vznikne výborná kombinace.
Ingredience aneb co potřebujete
Na panenku
1 vepřová panenka
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
sušená bazalka
sušené oregano (může být čerstvé)
sůl
mletý pepř
olej
Na omáčku
2 kelímky smetany ke šlehání (400 ml)
200 g žampionů (nebo 1 plechovka)
1 cibule (malá)
1-2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
2 lžíce másla
Postup vaření podle receptu
Oloupeme stroužky česneku a nakrájíme je na tenké plátky. Obě cibule oloupeme, jednu nakrájíme na plátky a druhou na jemno. Žampiony očistíme a také je nakrájíme na plátky.
Odstraníme blány z panenky a nakrájíme ji na širší šikmé plátky. Každý plátek z boku nařízneme a jemně prsty naklepeme.
Osolíme a opepříme z každé strany, jemně natřeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.
Do mísy nalijeme trošku oleje, přidáme na kolečka nakrájenou polovinu cibule a na plátky nakrájený česnek. Na to položíme maso, pokapeme olejem a přidáme zbytek cibule a česneku. Necháme to odležet po dobu dvou hodin.
Na rozehřátém oleji smažíme z obou stran po dobu 5 minut. K masu přidáme i cibuli, kterou nakonec podáváme spolu s masem.
Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku.
Jakmile zesklovatí, přidáme žampiony, rychle je osmahneme a poté zalijeme smetanou.
Přidáme sůl, pepř a drcený kmín. Krátce je povaříme (5-10 minut), dokud žampiony nezměknou a nepropustí do omáčky svou vůni.
Hotovou panenku servírujeme se smetanovou omáčkou a k tomu se hodí například opečené brambory.
Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou
Vepřová panenka na bylinkách je delikátní pokrm, který kombinuje šťavnaté maso s vůní čerstvých bylinek. Pečlivě dochucená panenka se rychle opeče na pánvi a poté se přendá do trouby, aby se zachovala její jemnost. K tomu se podává smetanovo-žampionová omáčka, která dodává pokrmu krémovou texturu a lahodnou chuť. Tato omáčka je připravena z čerstvých žampionů a kvalitní smetany, která skvěle doplňuje maso. Celkově je toto jídlo ideální volbou pro slavnostní příležitosti nebo rodinné večeře.