Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou

Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 25 minut
Porce: 4

Vepřová panenka je nejšťavnatější část vepřového masa. Když ji marinujeme v cibuli a česneku a obalíme sušenými bylinkami, vznikne výborná kombinace.

Ingredience aneb co potřebujete

Na panenku
1 vepřová panenka
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce plnotučné hořčice
sušená bazalka
sušené oregano (může být čerstvé)
sůl
mletý pepř
olej
Na omáčku
2 kelímky smetany ke šlehání (400 ml)
200 g žampionů (nebo 1 plechovka)
1 cibule (malá)
1-2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
2 lžíce másla

Postup vaření podle receptu

Oloupeme stroužky česneku a nakrájíme je na tenké plátky. Obě cibule oloupeme, jednu nakrájíme na plátky a druhou na jemno. Žampiony očistíme a také je nakrájíme na plátky.

Odstraníme blány z panenky a nakrájíme ji na širší šikmé plátky. Každý plátek z boku nařízneme a jemně prsty naklepeme.

Osolíme a opepříme z každé strany, jemně natřeme hořčicí a posypeme bazalkou a oreganem.

Do mísy nalijeme trošku oleje, přidáme na kolečka nakrájenou polovinu cibule a na plátky nakrájený česnek. Na to položíme maso, pokapeme olejem a přidáme zbytek cibule a česneku. Necháme to odležet po dobu dvou hodin.

Na rozehřátém oleji smažíme z obou stran po dobu 5 minut. K masu přidáme i cibuli, kterou nakonec podáváme spolu s masem.

Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli a plátky česneku.

Jakmile zesklovatí, přidáme žampiony, rychle je osmahneme a poté zalijeme smetanou.

Přidáme sůl, pepř a drcený kmín. Krátce je povaříme (5-10 minut), dokud žampiony nezměknou a nepropustí do omáčky svou vůni.

Hotovou panenku servírujeme se smetanovou omáčkou a k tomu se hodí například opečené brambory.

Co jste ještě nevěděli o receptu Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou

Vepřová panenka na bylinkách je delikátní pokrm, který kombinuje šťavnaté maso s vůní čerstvých bylinek. Pečlivě dochucená panenka se rychle opeče na pánvi a poté se přendá do trouby, aby se zachovala její jemnost. K tomu se podává smetanovo-žampionová omáčka, která dodává pokrmu krémovou texturu a lahodnou chuť. Tato omáčka je připravena z čerstvých žampionů a kvalitní smetany, která skvěle doplňuje maso. Celkově je toto jídlo ideální volbou pro slavnostní příležitosti nebo rodinné večeře.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (35 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, houby, omáčky, restování, vaření, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, slovenská, náročné, náročný

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Vepřová panenka na bylinkách se smetanovo-žampionovou omáčkou.

Přidat komentář