Ztracená vejce

Do malé misky nalijeme vodu s octem a zakrytou misku ohříváme v mikrovlnné troubě na plný výkon, dokud nezačne vřít (trvá to přibližně 30 až 45 sekund). Rozbijeme vejce, oddělíme žloutek...
Ingredience aneb co potřebujete
(Množství pro 1 vejce)
2 lžíce vody
1/4 lžičky octa
1 vejce
1 lžička másla
sůl
pepř
1 lžička zelených natí
petrželky
pažitky
bazalky
Postup vaření podle receptu
Do malé misky nalijeme vodu s octem a zakrytou ji zahříváme v mikrovlnce na plný výkon, dokud nezačne vařit (trvá to přibližně 30-45 sekund). Vejce rozbijeme, propícháme žloutek a opatrně je vložíme do vroucí octové vody.
Misku zakryjeme a zahříváme ji v mikrovlnné troubě na 70% výkonu po dobu 1/2 až 3/4 minuty. Poté vyjmeme misku z trouby a necháme vejce ještě zakryté asi 2 minuty odpočívat. Nakonec vejce vyjmeme z misky a necháme je okapat na kuchyňském papíru.
Ztracená vejce můžeme servírovat tak, že v malé misce zahřejeme máslo na plný výkon po dobu přibližně 30-45 sekund, dochutíme solí, pepřem a přidáme jemně nasekanou petrželku nebo jinou zeleninu, kterou pak rozdělíme na vejce.
Pokud vaříme dvě vejce současně, musíme počítat s delší dobou vaření, a to jak pro vodu s octem, tak pro vejce, kde přidáme zhruba půl minuty. Když vaříme tři vejce, přidáme k doporučené době alespoň jednu minutu a během vaření misku jednou nebo dvakrát otočíme.
Vejce se lépe uvaří, pokud se jich připravuje maximálně 3 najednou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Ztracená vejce
Ztracená vejce, známá také jako poached eggs, jsou vynikající lahůdkou, která se často podává na toastu nebo v salátech. Při jejich přípravě se vejce vaří bez skořápky v horké vodě, což umožňuje, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal tekutý. Tento jemný pokrm lze dochutit různými bylinkami, solí a pepřem. Skvěle se hodí jako snídaně nebo lehký oběd a je bohatý na bílkoviny. Ztracená vejce se dokonce často využívají v tradičních receptech, jako je Eggs Benedict, kde jsou podávána na anglickém muffině s holandskou omáčkou.