Chili (chilli) con carne
Rajčata nařízneme do kříže, ponoříme do horké vody a oloupeme. Pokud používáme rajčata z konzervy, tento krok odpadá. Cibuli nasekáme na drobno.
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg mletého hovězího masa
4 velká rajčata nebo plechovka drcených rajčat
1 velká cibule
150 g do poloměkka uvařených červených fazolí
chilli papričky ( množství dle chuti , ale nejméně dvě )
1 KL mletého koriandru
1/2 KL mletého římského kmínu
(případně pokud někde seženete mexické koření Fajitas, tak je do toho skvělé)
špetka skořice
2-3 obdélníčky kvalitní hořké čokolády nebo plochá KL kakaa
olej
sůl
(někdy přidávám k fazolím i sterilovaná zrnka kukuřice, nám tam chutnají, ale v původním receptu asi nejsou)
Postup vaření podle receptu
Rajčata křížově nařízneme, zalijeme horkou vodou a potom je oloupeme. Pokud používáme rajčata v plechovce, tento krok není potřeba. Cibuli nasekáme na jemno.
Na hluboké pánvi nejprve osmahneme cibuli a na závěr přidáme nasekané chilli papričky. Poté přidáme maso a během restování je pravidelně oddělujeme, aby se netvořily velké kousky. Osolíme, přidáme koření a necháme dusit asi 15 minut na mírném ohni ve vlastní šťávě.
Následně přidáme rajčata a dusíme dalších třicet minut, během toho občas přiléváme vodu.
Přidáme fazole a necháme je vařit dalších 15 minut.
Okořeníme, přidáme čokoládu nebo kakao, případně chilli. Před podáváním posypeme koriandrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Chili (chilli) con carne
Chili con carne je oblíbené mexické jídlo, které se skládá z mletého masa, fazolí, rajčat a aromatického koření. Toto pikantní jídlo má mnoho variací, ale základní ingredience často zahrnují hovězí maso, červené fazole a papriky. Podává se obvykle s chlebem, rýží nebo tortillami. Je oblíbené pro svou bohatou chuť a vydatnost, což z něj činí ideální jídlo na zahřátí v chladných dnech. Chili con carne je také oblíbené na různých soutěžích, kde se vaří o titul nejlepšího chili.

Tomáš Rohlena