Dušené vepřové na víně se švestkami

Dušené vepřové na víně se švestkami
Doba přípravy: 70 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Maso nejprve umyjeme a nakrájíme na kostky. V pánvi zahřejeme olej a maso opékáme ze všech stran, poté ho dáme stranou. Odlijeme přebytečný olej a zbytek šťávy dáme vařit.

Ingredience aneb co potřebujete

600 g vepřového plecka
1 cibule na plátky
400 ml bílého vína
300 ml drůbežího vývaru
150 g sušených vypeckovaných švestek
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř
petrželka
sezam na ozdobu

Postup vaření podle receptu

Maso očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi zahřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran, potom ho dáme stranou. Slijeme olej a zbytek výpeku povaříme s částí vývaru.

Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmažíme cibuli nakrájenou na kolečka. Poté přisypeme mouku a krátce ji osmahneme. Následně přidáme maso a šťávu z něj, jemně promícháme a zalijeme vínem a vývarem tak, aby bylo maso téměř pod hladinou. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou přibližně 45 minut, občas zamícháme.

Přidáme švestky a dál vaříme bez pokličky na mírném ohni asi 45 minut, dokud není maso měkké a omáčka nezhoustne. Ozdobíme petrželkou a sezamem a podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Dušené vepřové na víně se švestkami

Dušené vepřové na víně se švestkami je lahodné jídlo, které spojuje jemnost masa s bohatou chutí vína a sladkostí švestek. Tento pokrm se pomalu vaří, což zajišťuje, že vepřové maso je měkké a šťavnaté, a švestky dodávají jedinečnou ovocnou chuť. Ideální je podávat ho s knedlíky nebo bramborami, aby si každý mohl vychutnat omáčku. V kombinaci s červeným vínem se stává skvělou volbou pro rodinné oslavy nebo zvláštní příležitosti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (32 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, ovoce, restování, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, dušení, středně náročný, francouzská

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Dušené vepřové na víně se švestkami.

Přidat komentář