Dušené vepřové na víně se švestkami

Maso nejprve umyjeme a nakrájíme na kostky. V pánvi zahřejeme olej a maso opékáme ze všech stran, poté ho dáme stranou. Odlijeme přebytečný olej a zbytek šťávy dáme vařit.
Ingredience aneb co potřebujete
600 g vepřového plecka
1 cibule na plátky
400 ml bílého vína
300 ml drůbežího vývaru
150 g sušených vypeckovaných švestek
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl
pepř
petrželka
sezam na ozdobu
Postup vaření podle receptu
Maso očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi zahřejeme olej a maso na něm opečeme ze všech stran, potom ho dáme stranou. Slijeme olej a zbytek výpeku povaříme s částí vývaru.
Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmažíme cibuli nakrájenou na kolečka. Poté přisypeme mouku a krátce ji osmahneme. Následně přidáme maso a šťávu z něj, jemně promícháme a zalijeme vínem a vývarem tak, aby bylo maso téměř pod hladinou. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou přibližně 45 minut, občas zamícháme.
Přidáme švestky a dál vaříme bez pokličky na mírném ohni asi 45 minut, dokud není maso měkké a omáčka nezhoustne. Ozdobíme petrželkou a sezamem a podáváme s bramborovou kaší nebo kroketami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dušené vepřové na víně se švestkami
Dušené vepřové na víně se švestkami je lahodné jídlo, které spojuje jemnost masa s bohatou chutí vína a sladkostí švestek. Tento pokrm se pomalu vaří, což zajišťuje, že vepřové maso je měkké a šťavnaté, a švestky dodávají jedinečnou ovocnou chuť. Ideální je podávat ho s knedlíky nebo bramborami, aby si každý mohl vychutnat omáčku. V kombinaci s červeným vínem se stává skvělou volbou pro rodinné oslavy nebo zvláštní příležitosti.