Dýňová polévka s jablky a sýrovo - tymiánové tousty
Rozpusťte polovinu másla v hrnci, poté na něm osmahněte jemně nasekanou cibuli a plátky česneku. Po třech minutách přidejte zázvor a nové koření a…
Ingredience aneb co potřebujete
30 g másla + na tousty
1 cibule
2 stroužky česneku na plátky
kousek strouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičky mletého nového koření
1 kg dýně (zbavené semen, oloupané a nakrájené na kousky)
300 g jablek (oloupaných, jadřinců zbavených a na kousky nakrájených)
1,5 l kuřecího vývaru
sůl
8 plátků toustového chleba
1 lžíce Dijonské hořčice
strouhaný tvrdý sýr
tymián čerstvý nebo sušený
Postup vaření podle receptu
Rozpusťte polovinu másla v hrnci, poté na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku.
Po třech minutách vložte zázvor a nové koření a za neustálého míchání je opékejte ještě jednu minutu.
Do hrnce dejte dýni a jablka, zakryjte a za sem tam míchání je nechte uvolnit vůni. Po asi deseti minutách přidejte vývar, přiveďte k varu a nechte dvacet minut vařit, aby se všechno dobře změklo.
Rozmixujte a přidejte sůl podle chuti.
Polévku servírujte s ozdobou z smetany a petrželky, spolu s opékanými tousty. Chléb namažte máslem a hořčicí, posypte tymiánem a nastrouhaným sýrem. Poté je nechte zapéct v troubě po dobu pěti až deseti minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dýňová polévka s jablky a sýrovo - tymiánové tousty
Dýňová polévka s jablky je lahodné a výživné jídlo, které spojuje sladkost dýně a jablek s jemností koření. Tato kombinace vytváří hladkou a krémovou texturu, ideální pro chladné dny. K tomu se skvěle hodí sýrovo-tymiánové tousty, které dodají pokrmu extra chuť a křupavost. Sýrová náplň v souladu s aromatickým tymiánem doplní polévku a učiní ji ještě více sytou. Tento pokrm je perfektní volbou jak pro oběd, tak i večeři, a potěší všechny milovníky sezónních chutí.

Tomáš Rohlena