Zeleninový krém

Zeleninový krém
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Zeleninu důkladně umyjeme a očistíme. Kukuřici zbavíme zrn, která můžeme i uvařit a poté oloupat, nebo použijeme konzervovaná zrna. Z každého typu zeleniny si ponecháme…

Ingredience aneb co potřebujete

1,5 l zeleninového vývaru nebo i jen vody
2 tenké pórky s co nejdelší bílou částí
1 kedlubna
16 ks růžičkové kapusty (růžiček)
6 růžiček( menších)květáku
2 palice kukuřice nebo sterilovaná kukuřičná zrna (asi šálek zrn)
špetka tymiánu
1 stroužek česneku
špetka nastrouhaného muškátového ořechu
sůl
pepř
lžička koření na zeleninu
250 ml mléka
asi 2 polévkové lžíce hladké mouky
tuk na orestování zeleniny

Postup vaření podle receptu

Zeleninu důkladně očistíme a umyjeme. Kukuřici zbavíme zrn, což lze udělat i vařením a následným oloupáním, popřípadě použijeme již sterilizovaná zrna. Z každého typu zeleniny si necháme asi třetinu stranou na pozdější zavaření do polévky – já si odložila zelenou část a jednu bílou část pórku, pět růžičkových kapust, čtvrt kedlubny a kukuřici.

Zbylou zeleninu nakrájíme na kousky a orestujeme na rozpuštěném tuku asi 4 minuty. Poté zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme špetku tymiánu, ořechu, pepře a soli, a vaříme přibližně 15 minut.

Mezitím si na pánvi rozehřejeme tuk a na něm krátce osmahneme zbylou zeleninu vcelku, včetně kukuřice. Zeleninu posypeme grilovacím kořením (kedlubnu a pórek nakrájíme na kousky stejné velikosti) a restujeme asi 3 minuty.

Mléko smíchané s moukou vlijeme do polévky a vše důkladně rozmixujeme. Poté přidáme osmahnou zeleninu a za neustálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Pokud je to nutné, polévku můžeme zředit mlékem nebo zahušťovat moukou. Nakonec dochutíme česnekem a například zeleninovým vývarem s bylinkami.

Co jste ještě nevěděli o receptu Zeleninový krém

Zeleninový krém je lahodná a výživná polévka, která je ideální pro všechny milovníky zeleniny. Obvykle se připravuje z různých druhů zeleniny, jako jsou mrkev, brokolice, brambory a cibule, které se vaří do měkka a poté rozmixují na jemný krém. Tato polévka je bohatá na vitamíny a minerály, což ji činí nejen chutnou, ale i zdravou volbou. Můžete ji podávat teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami nebo kapkou smetany pro extra krémovost. Zeleninový krém je skvělou volbou pro vegetariány i pro ty, kteří chtějí jíst zdravě.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (30 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Polévky
Štítky: Zelenina, restování, vaření, oběd, snadné, rychlé, sváteční / nedělní, běžný den, slané, levné, česká, snadný, polévky, pro začátečníky, zeleninové, do 30 minut, do 50 korun, letní recepty, večírky a oslavy, krémové

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Zeleninový krém.

Přidat komentář