Dýňové lazaně

Dýni dobře omyjeme a rozpůlíme podélně. Odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostky. Rajčata vytáhneme z oleje, necháme okapat a následně je nakrájíme.
Ingredience aneb co potřebujete
800 g oranžové dýně Hokkaido
10 sušených rajčat naložených v oleji
2 cibule
2 stroužky česneku
300 ml zeleninového vývaru
sůl a pepř
1 PL másla
1 PL hladké mouky
250 ml mléka
strouhaný muškátový oříšek
16 ks lazaní
50 g strouhaného sýra
máslo na vymaštění pekáčku
Postup vaření podle receptu
Dýni důkladně umyjeme a podélně ji rozřízneme. Vydlabeme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Rajčata vyjmeme z oleje, necháme je okapat a poté je nakrájíme na drobné kousky. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme na jemno. Na velké pánvi zahřejeme 2 polévkové lžíce oleje z rajčat a všechny připravené ingredience krátce osmahneme. Přidáme 200 ml vývaru a vaříme přibližně 5 minut. Osolíme a opepříme podle chuti.
Troubu rozehřejeme na 200º C. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou následně zředíme mlékem. Necháme vařit deset minut, občas promícháme, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení.
Nejprve vymastíme zapékací misku máslem. Lazaně předvaříme v osolené vodě po dobu 3 až 5 minut. Poté je spolu se zeleninou střídavě pokládáme do misky, přičemž poslední vrstvu tvoří lazaně. Na závěr vše zalijeme zbylým vývarem a bešamelem, posypeme sýrem a upečeme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dýňové lazaně
Dýňové lasaně jsou lahodným a zdravým pokrmem, ideálním pro podzimní měsíce. Tato varianta tradičních lasagní spojuje plátky těstovin s krémovou dýňovou náplní, sýrem a kořením, což vytváří úžasnou harmonii chutí. Dýně dodává těmto lasagním jemnou sladkost a bohatou barvu, zatímco další ingredience dodávají texturu a aroma. Tento pokrm je vhodný pro vegetariány a lze ho snadno přizpůsobit podle vlastních preferencí. Vyzkoušejte dýňové lasaně jako skvělou alternativu k běžným lasagním a obohaťte svůj jídelníček o sezónní suroviny.